Aantal Belgen met voedselallergie sterk gestegen
nieuwsHet aantal Belgen met een voedselallergie is in tien jaar tijd verdrievoudigd. “Zeven procent van de bevolking heeft ermee te kampen”, zegt Marijke De Lange, arts bij het allergiecentrum Gent in De Morgen. Een mogelijke verklaring daarvoor is de toename van ‘verborgen allergenen’ in voedingsmiddelen. Ook het aantal ernstige gevallen neemt toe.
In 2000 had ongeveer twee procent van de Belgen last van voedselallergieën. “Nu is dat al zeven procent”, weet De Lange. “Bovendien stijgt het aantal ernstige gevallen, met anafylactische shock en soms zelfs de dood tot gevolg.” Als mogelijke verklaring wijst de dokter naar de toename van zogenaamde ‘verborgen allergenen’ in voedingsmiddelen. “In veel producten worden tegenwoordig bijvoorbeeld pindanoten verwerkt en gerookte zalm kan koemelkeiwit bevatten. Aangezien mensen op die manier meer blootgesteld worden aan allergenen, ontwikkelen ze ook vaker een allergie”, verklaart ze in De Morgen.
De beste oplossing voor dit probleem, is volgens De Lange het beperken van de consumptie van voedingsmiddelen met allergene stoffen. Hoewel het soms moeilijk is in te schatten welke producten deze stoffen bevatten. “Voor pinda’s bestaat een Europese meldingsplicht, maar voor andere stoffen niet. Het gevolg daarvan is dat sommige fabrikanten aan paraplu-etikettering doen. Ze vermelden op de verpakking dat het product sporen van pinda’s kan bevatten en dekken zich zo in voor problemen die te wijten zijn aan een kleine hoeveelheid van een andere allergene stof.” De Lange ziet in vaccinatie een andere oplossing, “in Frankrijk lijkt dat alleszins te werken”.
Bron: De Morgen