nieuws

Aanhoudend regenweer blijft akkerbouw teisteren

nieuws
Het aanhoudende regenweer bezorgt de landbouwsector hoofdbrekens. Oost- en West-Vlaanderen, maar ook het Doornikse, worden het ergst getroffen. Het is moeilijk om de schade reeds te becijferen, maar landbouwdeskundige Luc Busschaert schetsteen beeld dat allesbehalve rooskleurig is.
16 april 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:51
Het aanhoudende regenweer bezorgt de landbouwsector hoofdbrekens. Oost- en West-Vlaanderen, maar ook het Doornikse, worden het ergst getroffen. Het is moeilijk om de schade reeds te becijferen, maar landbouwdeskundige Luc Busschaert schetst een beeld dat allesbehalve rooskleurig is.

Het is in de geschiedenis van de moderne landbouw nooit gebeurd dat er na 15 april nog aardappelen en bieten van het voorgaande jaar onaangeroerd lagen, zonder dat deze velden maar één dag toegankelijk waren, aldus Busschaert.

Vorig jaar is 20 pct minder wintergraangewassen uitgezaaid. Het alternatief was meer zomergraan, ook al ligt de opbrengst ervan lager. Valt de zaaidatum na 15 april dan ligt de productie zelfs 2.500 kg per hectare lager, gaat Busschaert door.

Ook de andere akkerbouwgewassen (suikerbieten, aardappelen...) kunnen voorlopig niet worden uitgezaaid. Er mag worden aangenomen, zegt de specialist, dat vanaf nu, elke dag dat later wordt gezaaid, een opbrengstverlies van 200 tot 250 kg per hectare betekent.

In Vlaanderen riskeren 5.000 ha primeurs (groenten en aardappelen) niet te kunnen worden gezaaid, waardoor later ook de dubbelteelten in het water zullen vallen. Tenslotte is de bodemstructuur bijzonder slecht. Dat dreigt voor alle gewassen een lagere opbrengst op te leveren.

Ook de veehouderij kent problemen. Het vee kan nog niet in de wei, wat bijkomende kosten voor wintervoer betekent. Bovendien is er achterstand bij het uitvoeren van het dierlijk mest.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek