Aandeel voeding in inflatie blijft stijgen

De Belgische inflatie is het hoogst in veertig jaar. Voeding is nu bijna 10 procent duurder dan een jaar geleden.

30 augustus 2022  – Laatste update 30 augustus 2022 18:36
kippenvlees-buffet-pluimvee-1250x700

Sinds 1976 was de inflatie niet meer zo hoog in België, ze klokt af op 9,94 procent op jaarbasis. De heel lichte vertraging die in juli werd vastgesteld, heeft zich dus niet kunnen doorzetten.

Energie blijft de grote aanjager, maar ook voeding is verantwoordelijk voor een steeds groter deel van de gestegen levensduurte. De voedingsinflatie bedraagt nu 9,71 procent. Vis en brood zijn 13 procent duurder dan een jaar geleden, melk 22 procent, eieren 13 procent en vlees 10 procent. Uitschieter daar is gevogelte met 17,5 procent. Ook aardappelen zijn ondertussen zo’n 10 procent duurder dan een jaar geleden.

Het aandeel van voeding in de totale inflatie stijgt gestaag, terwijl het aandeel van energie afneemt. In januari speelde voeding nog nauwelijks een rol in de prijsstijgingen en was twee derde van de inflatie te wijten aan de energieprijzen. In augustus telde voeding mee voor 19 procent, terwijl de bijdrage van energie tot onder de helft is gezakt.

Ook in Duitsland, locomotief van de Europese economie, is de inflatie in augustus weer gestegen, na een lichte daling in juli. Volgens het Duitse federale statistiekbureau stegen de consumentenprijzen deze maand met 7,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat is het hoogste niveau sinds de oliecrisis van de jaren zeventig en gelijk aan de inflatie van mei.

De Bundesbank denkt dat het geharmoniseerde inflatieniveau tegen het einde van dit jaar kan stijgen naar 10 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde in juli de rente met een half procentpunt en kan volgende week de rente mogelijk met driekwart procentpunt gaan verhogen. Vandaag komen de geharmoniseerde inflatiecijfers voor het eurogebied naar buiten.

Bron: De Standaard / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek