West-Vlaams POVLT en zijn vzw's omgevormd tot inagro

Het Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw (POVLT) in het West-Vlaamse Beitem heet vanaf nu ‘inagro’. Deze nieuwe naam is het gevolg van een nieuwe structuur waarbij een achttal vzw’s worden samengevoegd tot één extern verzelfstandigd agentschap. Inagro staat voor innovatief en duurzaam agrarisch ondernemen.
30 juni 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:00
Lees meer over:

Het Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw (POVLT) in het West-Vlaamse Beitem heet vanaf nu ‘inagro’. Deze nieuwe naam is het gevolg van een nieuwe structuur waarbij een achttal vzw’s worden samengevoegd tot één extern verzelfstandigd agentschap (EVA). “Inagro staat voor innovatief en duurzaam agrarisch ondernemen”, zegt André Calus die de leiding over de nieuwe organisatie heeft.

Het POVLT in Beitem ontstond in 1956. Doorheen de jaren breidde het centrum uit met nieuwe teelten en onderzoeksthema’s en werden nieuwe vzw’s opgericht binnen de verschillende sectoren: de West-Vlaamse Proeftuin voor Industriële Groenten, het Proefcentrum voor de Champignonteelt, het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Biologische Teelt (PCBT), het West-Vlaams Proefcentrum voor Akkerbouw (WPA), het Proefcentrum voor Innovatie, Verbreding en Advies voor Landbouw en veehouderij (PIVAL), het Provinciaal Centrum voor Landbouw en Milieu (Proclam) en het West-Vlaams Agrarisch Vormingsinstituut (WAVI).

Al deze onderdelen zijn nu ondergebracht onder de EVA inagro. Alle 154 personeelsleden maken mee de overstap. “Voor heel wat onder hen betekent deze fusie een beter statuut naar loon- en arbeidsvoorwaarden”, benadrukt Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw. Inagro wordt opgedeeld in acht afdelingen: de technische afdelingen akkerbouw, tuinbouw openlucht, tuinbouw onder afdekking, biologische productie en dierlijke productie en daarnaast de centrale diensten, het labo en de afdeling maatschappij en omgeving.

Inagro is het eerste extern verzelfstandigd agentschap met privaatrechtelijk statuut dat door een provinciebestuur wordt opgericht. “Deze nieuwe structuur komt tegemoet aan een provinciedecreet uit 2005 waarin verzelfstandiging opgenomen is als instrument om overheidstaken op een efficiëntere manier te organiseren en de werking van de provinciale besturen verder te professionaliseren”, aldus Naeyaert.

Het onderzoekscentrum zal zich net als in het verleden toeleggen op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek en advies op maat voor elke sector en elk bedrijf. Daarnaast wil het ook aandacht hebben voor verbreding en maatschappelijk relevante thema’s. Nieuw is de klemtoon die wordt gelegd op een integrale ketenbenadering binnen het agrocomplex. “We verwachten van onze mensen dat ze enthousiast, de ogen, oren en het verstand wijd open, de landbouwer en zijn vragen ontmoeten en de kennis verzamelen die nodig is om terug naar de landbouwer te gaan om hem vooruit te helpen”, vat de gedeputeerde de kerntaken samen.

Vertegenwoordigers van de West-Vlaamse provincieraad, de landbouworganisaties, de onderzoeksinstellingen UGent, K.U.Leuven en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), en zeven land- en tuinbouwers uit verschillende productierichtingen zullen inagro aansturen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek