West-Vlaanderen corrigeert cijfers houtduiven

De vzw Vogelbescherming Vlaanderen noemde de houtduivenjacht die Boerenbond en de Hubertusvereniging Vlaanderen eind februari organiseerden zinloos omdat 90 pct toch wintergasten waren die wegtrekken. "De verhouding ligt bij ons eerder rond 1 op 2 of 2,5", nuanceert Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw.
24 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

De vzw Vogelbescherming Vlaanderen noemde de houtduivenjacht die Boerenbond en de Hubertusvereniging Vlaanderen eind februari organiseerden zinloos omdat 90 pct toch wintergasten waren die wegtrekken. "De verhouding ligt bij ons eerder rond 1 op 2 of 2,5", corrigeert Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw. "De toename zomaar toeschrijven aan maisoogstresten is trouwens ook niet correct".

De oorsprong van het duivenweekend gaat terug tot 2008. Toen besliste de provincie West-Vlaanderen om in samenwerking met de jagers de duivenoverlast in de provincie aan te pakken. Omdat de houtduiven niet alleen in West-Vlaanderen schade toebrengen aan gewassen, werd vorig jaar beslist om in heel Vlaanderen de jagers op te roepen om het laatste weekend van februari de duivenpopulatie aan te pakken.

"Zinloos", zei Jan Rodts, voorzitter van de Vogelbescherming Vlaanderen. "Negentig procent van die houtduiven zijn wintergasten, die een dezer dagen terug wegtrekken naar Noord- en Oost-Europa". Cijfers die Bart Naeyaert, gedeputeerde voor Landbouw in West-Vlaanderen wil nuanceren.

"In onze contreien ligt die verhouding eind februari eerder rond 40 tot 50 pct", aldus Naeyaert. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in opdracht van de provincie. "Het duivenweekend iets later organiseren, zou nog beter zijn, omdat nog meer houtduiven weggetrokken zijn en het broedseizoen nog niet echt op gang gekomen is. Maar we kunnen niet om de regelgeving heen dat het jachtseizoen stopt eind februari".

Dat faunabeheer zich vanzelf regelt, noemt Naeyaert "een verhaal voor de Fabeltjeskrant". "Dit vergt overleg tussen landbouwers, natuurverenigingen, jagers, domeinbeheerders en de overheid. De provincie is het platform bij uitstek om dat te coördineren".

Naeyaert breekt een lans voor landbouwers en wijst erop dat boeren actief meewerken aan faunabeheer. "We werken met hen samen rond akkervogels, kerkuilen, zwaluwen en kleine landschapselementen. Boeren vragen geen nultolerantie voor houtduiven, maar wel dat de schade op een aanvaardbaar niveau blijft".

"De toename van het aantal houtduiven zomaar toeschrijven aan de oogstresten van mais is ongenuanceerd en niet correct. De zachte winters van het voorbije decennium beïnvloeden de populatie evenzeer, maar ook natuurlijke vijanden en bijvoorbeeld ziektedruk spelen een rol".

"Het is al lang duidelijk dat er in deze geen snelle en makkelijke oplossing is", aldus Naeyaert, die hoopt op een constructieve houding van alle betrokken partijen.  "Dialoog is veel belangrijker dan eenzijdige, straffe artikels schrijven".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek