Werktuigendagen mikken met breed gamma op dito publiek

De Internationale Werktuigendagen gaan dit jaar door op 26 en 27 september op de gekende locatie in Oudenaarde. De klassieke oogstdemonstraties vormen nog steeds de ruggengraat van het evenement. "We programmeren geen themadagen omdat de exposanten hun gamma graag zo breed mogelijk willen voorstellen", zegt beursvoorzitter Georges Van Keerberghen.
26 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

De Internationale Werktuigendagen gaan dit jaar door op 26 en 27 september op de gekende locatie in Oudenaarde. De klassieke oogstdemonstraties vormen nog steeds de ruggengraat van het evenement. "We programmeren geen themadagen omdat de exposanten hun gamma graag zo breed mogelijk willen voorstellen", zegt beursvoorzitter Georges Van Keerberghen.

"Wat landbouw betreft, trekken we de gekende kaart van de conventionale demonstraties inzake zaaien en bemesten en het oogsten van mais, aardappelen en suikerbieten", licht Georges Van Keerberghen toe. "Maar op deze 29e editie pakken we ook uit met half gedragen werktuigen, het economisch nut van doorgedreven GPS-sturing en zuinig brandstofgebruik. Technieken die in deze economisch barre tijden voor menig boer een behoorlijke besparing kunnen opleveren".

Hiervoor kan het evenement beroep doen op ruim 120 hectare. "Wat iets meer is dan de vorige editie", bevestigt secretaris Annie De Groote. "De inschrijvingen lopen vrij vlot binnen. Er dienden zich al 23 nieuwe exposanten aan, onder wie een Nederlandse tuinbouwconstructeur en de Duitse zaadfirma Agasaat. We mikken dan ook op eenzelfde exposantenaantal als twee jaar terug en hopen ook nu ruim 80.000 bezoekers te kunnen verwelkomen".

Naast de klassieke landbouwpoot wint tuinbouw systematisch aan belang. "We laten grondbewerking en plantmachines zien en ook het oogsten van prei en koolgewassen komt aan bod", aldus Van Keerberghen. "Tuinbouw is inmiddels goed voor 6 hectare en zal dit jaar iets centraler geclusterd worden. Nieuw hier is de aanwezigheid van een drietal zaadhuizen. Zij bouwen samen met het Proefcentrum voor Groenteteelt hun standen uit en leggen ook een demoveld van teelten en rassen aan".

De demo's Park & Tuin laten de nieuwste snelle en geluidsarme zitmaaiers zien. Ook houthakselen komt in al zijn facetten aan bod. Tenslotte komt ook de liefhebber van oldtimers flink aan zijn trekken. "Daar merken we heel wat interesse van het publiek en dus hebben we dit ook uitgebreid. Zo presenteren we enkele Belgische tractoren van weleer, reiken we opnieuw de Belgian Oldtimer Award uit en gaat het zevende nationaal ploegkampioenschap voor oldtimers in Oudenaarde door", bevestigt Van Keerberghen.

De stad Oudenaarde speelt ook voor deze editie gastheer. "Wij zijn intussen heel erg op elkaar ingespeeld", zegt schepen van landbouw en ruimtelijke ordening Richard Eeckhout (CD&V). "Het vraagt uiteraard een flinke logistieke en administratieve inspanning, maar Oudenaarde associeert zich nog altijd graag met landbouw. Kijk maar naar de kleuren blauw en groen van ons nieuwe logo, wat verwijst naar het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen". 

"We hebben ook voor deze editie maximaal ingezet op veiligheid", vult beursvoorzitter Van Keerberghen aan. "Zo hebben we niet alleen reusachtige lichtmasten voorzien om de percelen maximaal te belichten, maar monteren we daar voortaan ook camera's op die ons toelaten heel snel eventuele problemen te dedecteren. Dergelijke veiligheidsmaatregelen zijn we onze tienduizenden enthousiaste bezoekeers gewoon verplicht".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek