nieuws

Wereldbevolking consumeert steeds meer vis

nieuws
De Wereldvoedselorganisatie FAO deelt mee dat de visconsumptie wereldwijd gestegen is tot een recordniveau van circa 17 kg per persoon. De FAO wijdt dit aan de flinke toename van aquacultuur die op het punt staat visvangst te overvleugelen. De VN-organisatie stelt echter vast dat een derde van de visbestanden nog steeds overbevist is.
31 januari 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:58
Lees meer over:

De Wereldvoedselorganisatie FAO deelt mee dat de visconsumptie wereldwijd gestegen is tot een recordniveau van circa 17 kg per persoon. De FAO wijdt dit aan de flinke toename van aquacultuur die met een groeiratio van zeven procent per jaar op het punt staat visvangst te overvleugelen. De VN-organisatie stelt echter vast dat dit de toestand van de wereldwijde visbestanden niet heeft verbeterd.

Mensen hebben nog nooit zoveel vis gegeten en meer mensen dan ooit zijn werkzaam in de visserij of aanverwante sectoren. Vis voorziet meer dan drie miljard mensen in minstens 15 procent van hun inname van dierlijke eiwitten. Visvangst en aquacultuur zorgen bovendien voor bestaansmiddelen voor naar naar schatting 540 miljoen mensen.

Visserijproducten blijven ook de meest verhandelde voedingsmiddelen, met een waarde van 102 miljard dollar in 2008, negen procent meer dan het jaar voordien. De wereldwijde productie van vis en visproducten steeg van 140 miljoen ton in 2007 naar 145 miljoen ton in 2009, zo staat te lezen in het pas gepubliceerde State of the World's Fisheries and Aquaculture. Met een groei van zeven procent per jaar, wordt steeds meer vis gewonnen via aquacultuur.

Slechter nieuws is er wat de overexploitatie van visbestanden betreft. Die blijkt niet gedaald en is naar schatting zelfs lichtjes ernstiger dan in 2006. Ongeveer 32 procent van de wereldwijde visbestanden zou overbevist zijn en moet daar dringend van herstellen, stelt het FAO-rapport. Anderzijds wordt 15 procent van de stocks weinig (3%) of matig (12%) bevist zodat de FAO meent dat de visvangst in die gebieden kan worden opgedreven.

Om de overbevissing tegen te gaan, onderzoekt het rapport de inspanningen die van overheidswege geleverd worden om de controle op de sector te vergroten. Het gaat om handelsmaatregelen die illegale visproducten weren uit de internationale handel, maar ook om maatregelen die gericht zijn tegen illegale, niet vergunde visvangst. Alleen al de kost van dat laatste zou oplopen van 10 tot 24 milard dollar per jaar.

"De groeiende visconsumptie toont de nood aan voor een duurzaam management van de visbestanden", stelt de FAO. Het rapport beveelt een geïntegreerde aanpak van het ecosysteem aan. Daarbij worden sociale aspecten afgewogen tegen de toestand van de visbestanden en de omgeving. Het rapport verwijst als 'good practice' naar het beleid inzake aquacultuur dat in Zuidoost-Azië gevoerd wordt, waar vis een fundamenteel deel van het dieet van de bevolking is.

Meer info: State of the World's Fisheries and Aquaculture 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek