Wat zijn de drijfveren van jonge land- en tuinbouwers?

Ondanks de vaak negatieve berichtgeving in de media, kiezen jaarlijks circa 150 jongeren voor het opstarten of overnemen van een eigen land- of tuinbouwbedrijf. Sanne Verheyen (K.U.Leuven) voerde een thesisonderzoek uit naar de drijfveren van deze jonge starters en Ruben Boonen bundelde de resultaten in een vlot leesbare brochure.
21 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:58
Lees meer over:

Ondanks de vaak negatieve berichtgeving in de media, kiezen jaarlijks circa 150 jongeren voor een eigen land- of tuinbouwbedrijf. Vaak zijn het zonen of dochters van land- of tuinbouwers die zich toch geroepen voelen tot de boerenstiel. Sanne Verheyen (K.U.Leuven) voerde een thesisonderzoek uit naar de drijfveren van deze jonge starters en Ruben Boonen bundelde de resultaten in een vlot leesbare brochure.

Het aantal bedrijven in de Vlaamse land- en tuinbouw daalt jaar na jaar. Steeds minder jongeren voelen zich geroepen om boer of tuinder te worden en een eigen bedrijf te leiden. “Dat komt door onzekere prijzen, administratieve rompslomp, weinig vrije tijd en zware investeringen”, zet Boerenbond enkele obstakels op een rijtje.

Sommige jongeren voelen zich toch aangetrokken tot de boerenstiel en besluiten om zelfstandig land- of tuinbouwer te worden. Binnen het kader van de Boerenbond Leerstoel Landbouw & Samenleving, een samenwerking tussen Boerenbond en het Centrum voor Wetenschap, Techniek & Ethiek (K.U.Leuven), voerde Sanne Verheyen een thesisonderzoek uit naar de drijfveren van deze jonge starters.

Aan de hand van diepte-interviews werd nagegaan waarom jongeren voor dit werk en deze levensstijl kozen, hoe dit keuzeproces verliep, wat ze leuk en minder leuk vinden, welke kwaliteiten volgens hen belangrijk zijn voor een goede bedrijfsleider, hoe ze de toekomst inschatten, enz. De resultaten van dit onderzoek werden door Ruben Boonen gebundeld in de publicatie ‘Drijfkracht. Jonge starters in land- en tuinbouw’. De brochure is bedoeld voor elke geïnteresseerde, maar zeker voor jongeren die op het punt in hun leven staan om deze keuze te maken.

Meer info: Drijfkracht. Jonge starters in land- en tuinbouw

Een geschreven exemplaar kan worden besteld via ruben.boonen@biw.kuleuven.be of via info@groenekring.be.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek