Wageningen UR mengt zich in debat over veehouderij

Wageningen UR wil met de essaybundel ‘Over zorgvuldige veehouderij’ een bijdrage leveren aan het publiek debat omtrent veehouderij in Nederland. De veehouderij staat bij onze noorderburen vooral in de schijnwerpers wanneer het over de maatschappelijke bezwaren tegen ‘megastallen’ gaat. De universiteit geeft daarom in 30 essays actuele inzichten van 62 onderzoekers.
9 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:58

Wageningen UR wil met de essaybundel ‘Over zorgvuldige veehouderij’ een bijdrage leveren aan het publiek debat omtrent veehouderij in Nederland. De veehouderij staat bij onze noorderburen vooral in de schijnwerpers wanneer het over de maatschappelijke bezwaren tegen ‘megastallen’ gaat. De universiteit geeft daarom in 30 essays actuele inzichten van 62 onderzoekers die elk hun visie geven op de veehouderij.

De verzameling van de opvattingen van 62 onderzoekers geeft een brede visie op veehouderij. Onder een zorgvuldige veehouderij verstaan de onderzoekers van Wageningen een modern ingerichte en economisch vitale veehouderij die garant staat voor een goede omgang met dieren, een nauwkeurige naleving van professionele waarden en waarmee men goed geld kan verdienen. “Er is niet één oplossing, maar er zijn vele wegen die naar Rome leiden”, luidt het.

Uit de studie ‘Anticiperend landschapsbeleid’ blijkt bijvoorbeeld dat bezwaren tegen megastallen meer te maken hebben met weerzin van de burgers tegen de bio-industrie dan met ontsiering van het landschap. “Transparantie - welke dieren worden gehouden en onder welke omstandigheden - en bijgevolg stalontwerp lijkt belangrijker dan grootte voor de landschappelijke impact van nieuwe stallen”, is één van de adviezen die de universiteit meegeeft.

De Nederlandse veehouderij behoort volgens Wageningen UR tot de meest vooruitstrevende ter wereld en is gebaseerd op de best beschikbare kennis. Binnen een mondiaal perspectief van toenemende vraag naar dierlijke producten zien zij daarom een kans voor de Nederlandse veehouderij om op verantwoorde wijze aan de toenemende vraag te voldoen. “Daarvoor is het nodig dat de veehouderij laat zien hoe melk, eieren en vlees efficiënt geproduceerd kunnen worden, zonder dat de omgeving zich daarover zorgen maakt”, suggereren de onderzoekers.

Met deze essaybundel hoopt Wageningen UR het debat over de toekomst van de veehouderij te verrijken. Met de kennis die ze hebben, willen ze laten zien dat het mogelijk is om samen met bedrijfsleven, overheid en (bezorgde) burgers oplossingen uit te werken voor prangende maatschappelijke vraagstukken.

Meer info: Over zorgvuldige veehouderij & Anticiperend landschapsbeleid

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek