nieuws

"Waarom nog altijd DDT in zelfgekweekte groenten?"

nieuws
Terwijl onderzocht wordt of men ons straks wormen en andere insecten gaat serveren, blijkt het superlekkere eitje van kippen die in het eigen tuintje rondscharrelen, ongezond veel dioxines en restanten van DDT te bevatten. Het is erg. En de federale overheid weet dit al maanden, maar hield het nog geheim. Ze 'vond nog niet de tijd' om de burgers te waarschuwen. De lessen van de dioxinecrisis worden snel vergeten, concludeert Guy Tegenbos in een commentaarstuk in De Standaard.
1 april 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:42
Terwijl onderzocht wordt of men ons straks wormen en andere insecten gaat serveren, blijkt het superlekkere eitje van kippen die in het eigen tuintje rondscharrelen, ongezond veel dioxines en restanten van DDT te bevatten. Het is erg. En de federale overheid weet dit al maanden, maar hield het nog geheim. Ze 'vond nog niet de tijd' om de burgers te waarschuwen. De lessen van de dioxinecrisis worden snel vergeten, concludeert Guy Tegenbos in een commentaarstuk in De Standaard.

De aanbeveling die uit dit onderzoek volgt, is volgens Tegenbos eenvoudig maar triest. Eet niet véél eieren van kippen uit de eigen tuin. En combineer ze zeker niet met het eten van veel groenten uit de eigen tuin. Want die bevatten ook meer dioxine en DDT-resten dan goed is. "Het is helaas beter eieren te eten zoals die in de supermarkt te koop zijn: die worden streng gecontroleerd op dioxines en andere giftige stoffen. En die eieren komen van kippen die in 'gecontroleerde omstandigheden' leven. Die zijn weinig romantisch maar wel beter voor de gezondheid".

Wat het volgens de opiniemaker dubbel erg maakt, is dat degenen die eigen kippen hebben en eigen groenten kweken, aan die toestand niet veel kunnen doen. De dioxinevervuiling komt zelden van henzelf, maar overwegend van verre bronnen, of van het verkeer dat hier nooit ver weg is, of van buren met hout- en andere kachels. Tegenbos heeft wel nog een andere bedenking. "Hoewel alle tuiniers volhouden dat zij geen DDT gebruiken, blijven overal in zelfgekweekte groenten en eieren sporen van 'verse' DDT opduiken".

Bij een deel van het publiek roept dit soort alarmberichten ontkenningsreacties op: 'Ik eet al vijftig jaar groenten uit de eigen tuin en ik ben nog gezond'. Ook premier Jean-Luc Dehaene verkondigde zo'n theorie tijdens de dioxinecrisis, herinnert Tegenbos zich. Wat is daarvan aan? Het gaat om gif in zeer lage dosissen. Dat is niet schadelijk bij sporadische inname, wel bij langdurige inname. Volgens de Vlaamse biomonitoring-wetenschappers is wellicht meer dan de helft van de kankergevallen bij ons te wijten aan zo'n vergif, dat in lage dosissen aanwezig is in ons milieu en dat we veelvuldig en onzichtbaar innemen.

Over dat verband tussen milieu en kanker staat echter niets in het 380 miljoen euro kostende Nationale Kankerplan. "Er is hier altijd meer geld voor het achteraf behandelen van ziekten, dan voor het voorkomen ervan. Preventie is bovendien een materie van de deelstaten. Terloops één lichtpunt: Vlaanderen is wel een klein beetje koploper inzake biomonitoring-onderzoek", besluit Tegenbos cynisch.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek