Vossenschade doet Schauvliege actie ondernemen

De jongste maanden neemt het aantal meldingen toe van vossen die neerhofdieren, zoals kippen en ganzen, aanvallen. Daarom heeft Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege de gemeenten een brief gestuurd met meer uitleg over de bestaande maatregelen en bereidt zij een aanpassing van het Jachtvoorwaardenbesluit voor.
27 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:55
Lees meer over:

De jongste maanden neemt het aantal meldingen toe van vossen die neerhofdieren, zoals kippen en ganzen, aanvallen. Daarom heeft Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege de gemeenten een brief gestuurd met meer uitleg over de bestaande maatregelen. Zij bereidt tevens een aanpassing van het Jachtvoorwaardenbesluit voor om met gerichte maatregelen de vossenpopulatie beter te beheersen.

Meer en meer gemeentebesturen ontvangen klachten van hun inwoners over vossen die neerhofdieren roven. Ook gemeenten die voorheen geen of nauwelijks meldingen binnenkregen. De vos breidt immers zijn terrein almaar uit van het platteland naar de stad. Die evolutie is ook merkbaar in de ons omringende landen. Omdat de bestaande mogelijkheden voor de beheersing van het aantal vossen doorgaans niet zo goed bekend zijn, stuurde minister Schauvliege de gemeentebesturen een brief met meer uitleg over de al bestaande instrumenten om de vossenpopulatie te regelen.

De Vlaamse Regering keurde in 2008 twee besluiten goed die ondermeer de jacht en de bestrijding van vossen reguleren: het Jachtopeningstijdenbesluit en het Jachtvoorwaardenbesluit. Voor de totstandkoming van beide besluiten, inclusief de regulering van de vossenpopulatie, werd de jacht-, natuur- en landbouwsector geraadpleegd.

Het Jachtopeningstijdenbesluit bepaalt dat de jacht op de vos open is van 1 oktober tot en met 14 februari. Voorts kan, bij schade aan gewassen of eigendommen door de vos en wanneer er geen andere bevredigende oplossing bestaat, de grondgebruiker of -eigenaar de vos, bestrijden of laten bestrijden. Die bestrijding is niet gekoppeld aan een bepaalde periode, maar moet worden gemeld via de website van het Agentschap voor Natuur en Bos (www.natuurenbos.be).

Eigenaars of gebruikers van een jachtterrein kunnen volgens het Jachtvoorwaardenbesluit bijzondere veldwachters aanstellen die op hun terreinen een gans jaar lang met het geweer de stand van de vossen kunnen regelen. Bijkomend kunnen jachtrechthouders en wildbeheereenheden bijzondere veldwachters voor een volledige wildbeheereenheid aanstellen. Die mogelijkheid wordt volgens Schauvliege nog niet ten volle benut. Als de wildbeheereenheid - in plaats van één of meerdere jachtrechthouders - een veldwachter aanstelt, kan die veldwachter over een uitgestrekter gebied en veel efficiënter de vossenstand beheren.

In haar brief aan de gemeenten stelt minister Schauvliege nog dat het huidige Jachtvoorwaardenbesluit niet afdoende mogelijkheden biedt om schade door de vos te beperken. Zij erkent dat er nood is aan gerichte maatregelen. "We nemen het stijgend aantal klachten ernstig en winnen dit najaar het advies in van alle betrokken partijen om tot een evenwichtige oplossing komen. We bekijken daarbij welke rol de gemeenten in dit dossier kunnen spelen", aldus Schauvliege. 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek