Voedselteams kunnen ecologische voetafdruk verkleinen

nieuws
Nu uit metingen van de 'ecologische voetafdruk' blijkt dat de Belgische levensstijl drie aardbollen vereist, diept De Morgen het concept van de Voedselteams weer op. In heel Vlaanderen zijn intussen ongeveer 90 teams actief, met in totaal een 1.500 actieve gezinnen en een zeventigtal producenten. "We verzamelen mensen uit eenzelfde streek omdat het zowel voor het sociale gebeuren, het milieu als het financiële aspect beter is om producten af te nemen van lokale boeren", zegt coördinator Hilde Delbecque.
25 oktober 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:35
Nu uit metingen van de 'ecologische voetafdruk' blijkt dat de Belgische levensstijl drie aardbollen vereist, diept De Morgen het concept van de Voedselteams weer op. In heel Vlaanderen zijn intussen ongeveer 90 teams actief, met in totaal een 1.500 actieve gezinnen en een zeventigtal producenten. "We verzamelen mensen uit eenzelfde streek omdat het zowel voor het sociale gebeuren als het financiële aspect beter is om producten af te nemen van lokale boeren", zegt coördinator Hilde Delbecque.

Wekelijks bestellen de leden van de Voedselteams hun goederen via het internet. Alles wordt op een bepaalde dag in de week geleverd in een depot. In het depot kan elk lid zijn bestelling komen afhalen. Groenten, fruit, vlees, zuivel- en wereldwinkelproducten behoren tot de meest gevraagde producten. Vooral de producenten zijn heel tevreden met het initiatief. "Door de voedselteams zijn we zeker van onze verkoop en krijgen we ook een ruggensteun als er weer positieve reacties komen over de kwaliteit van onze producten", aldus fruitteler Lea Claes.

"Voor de consument blijft alles goedkoper doordat er rechtstreeks wordt afgenomen van de boer", legt Hilde Delbecque uit. "Doordat het transport beperkt wordt, is het ook beter voor het milieu. Bovendien weet iedereen op die manier waar de producten vandaan komen. De meeste mensen zijn immers de band met voeding kwijt". Vaak is er ook een verrassingseffect aan het voedselpakket verbonden. Landbouwers vullen de dozen met seizoensgroenten, wat voor veel variatie zorgt. "Zo leren we ook omgaan met nieuwe, vreemde groenten", getuigt lid Marina Dubois.

Voedselteams vzw vierde dit jaar haar tiende verjaardag. "Tien jaar geleden werden we opgericht door Vredeseilanden en Elckerlyk", vertelt Delbecque. "Sinds 2001 zijn we een onafhankelijke vzw. We ontvangen nu ook al een jaar socio-culturele subsidies van de staat. Het netwerk in Vlaams-Brabant is enorm uitgebouwd. In de andere provincies komt dit nu ook op gang. Toch mogen er overal voedselteams bijkomen".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek