Zij-instromer profiteert van hotelopleiding en start hoevewinkel
nieuwsBjorn Verstraete stapte zes jaar geleden als zij-instromer in de landbouw, nadat hij het melkveebedrijf van een aangetrouwd familielid in Nieuwpoort overnam. Omdat een uitbreiding van de veestapel door het stikstofbeleid niet haalbaar is, kiest hij samen met zijn vrouw Yasmine voor een nieuw pad: binnenkort openen ze hun eigen hoevewinkel. “Daarbij komt mijn opleiding aan de hotelschool goed van pas,” vertelt de boer.
“Open 10 oktober”, staat er met grote letters op de hoevewinkel van Born en Yasmine Verstraete-Vandenberghe in Nieuwpoort. De winkel is gelegen aan de rotonde aan de N355 met de afslag Calais aan bij de ene kant en de afslag Brugge/Brussel aan de aan de andere kant. “Een strategische ligging voor een hoevewinkel”, beaamt Bjorn Verstraete.
De 30-jarige ondernemer stapte in 2019 in het melkveebedrijf van een aangetrouwd familielid en gespreid over vijf jaar kwam de overname van het melkveebedrijf tot stand. “Ik ben niet van boerenkomaf. Ik heb zes jaar hotelschool gestudeerd, maar ik was veel liever tussen te dieren dan op de schoolbanken. Ik hielp regelmatig mee op dit bedrijf”, verklaart Verstraete zijn overstap naar de landbouw.
Meer tijd voor hoeveverkoop door robot
Sinds een jaar is ook zijn vrouw Yasmine Vandenberghe officieel mee in het bedrijf gestapt. “Zij komt uit een landbouwersfamilie: haar ouders zijn melkveehouders,” vertelt Bjorn. De West-Vlaming melkt zo’n 130 koeien en doet dat sinds twee maanden met een melkrobot. “De robot geeft ons meer flexibiliteit en bespaart heel wat arbeidsuren. Vroeger waren we bijna zes uur per dag bezig met melken,” zegt hij.
De investering in de robot past in het bredere plaatje van de hoevewinkel die sinds mei in aanbouw is. “In principe neem ik de winkel op mij, maar nu kan Bjorn op drukke dagen ook inspringen,” vult Yasmine aan. Zij krijgt daarnaast ook hulp van twee medewerkers.
Met de hoevewinkel willen de ondernemers hun bedrijf verder laten groeien, iets wat via de landbouw zelf momenteel niet mogelijk is. “Door het stikstofdecreet kunnen we ons aantal dieren niet uitbreiden. Daarom zijn we op het idee van een hoevewinkel gekomen,” legt Bjorn uit.
Daarnaast besteedt hij het landwerk uit aan loonwerkers. “Net zoals de schoolbanken, is een tractor niks voor mij,” lacht hij.
Kennis hotelschool komt van pas
Wat wel past in zijn plaatje is een hoevewinkel. Dankzij zijn opleiding aan de hotelschool in Brugge beschikt Bjorn over de nodige kennis van hospitality, marketing en voedselbereiding. In de winkel verkopen ze ijs en andere zuivelproducten van eigen melk. “Maar we willen een ruim aanbod voorzien met ook groenten, fruit, vlees en bereide gerechten, zodat klanten hier terechtkunnen voor al hun boodschappen,” vertelt Bjorn.
Enkele dagen voor de opening straalt hij vooral enthousiasme en vertrouwen uit. “Wat is er nu leuker dan je eigen producten verwerken en rechtstreeks aan de consument verkopen?” glimlacht hij.
