nieuws

Vleesverwerkers oneens met 'water-%' in productnaam

nieuws
Aan de nieuwe Europese wetgeving omtrent informatie op voedselverpakkingen werd een amendement toegevoegd waardoor de productnaam bij vlees en vis melding moet maken van toegevoegd water wanneer het om meer dan vijf procent van het eigen gewicht gaat. CLITRAVI, de Europese federatie van de vleesverwerkende industrie, laat weten dit niet te accepteren.
5 oktober 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:02
Lees meer over:

Aan de nieuwe Europese wetgeving omtrent informatie op voedselverpakkingen werd een amendement toegevoegd waardoor de productnaam bij vlees en vis melding moet maken van toegevoegd water wanneer het om meer dan vijf procent van het eigen gewicht gaat. CLITRAVI, de Europese federatie van de vleesverwerkende industrie, liet in een brief aan de Europese Commissie en het Parlement weten dit niet te accepteren.

Zowel vis- als vleesproducten zullen in de productnaam een indicatie moeten bevatten wanneer er meer dan vijf procent van het eigen gewicht aan water is toegevoegd. "Dit amendement werd op het laatste ogenblik toegevoegd zodat de vleesverwerkende industrie haar bezorgdheden niet kon meedelen", verklaart CLITRAVI-voorzitter Robert Volut.

CLITRAVI verwerpt het amendement omdat aan nagenoeg alle voedingsmiddelen water wordt toegevoegd en het onduidelijk is waarom de wetgever focust op vlees en vis. "Wanneer meer dan vijf procent water wordt toegevoegd, wordt dit overigens sowieso vermeld in de ingrediëntenlijst van een vleesproduct. Ook buiten Europa hanteert men die werkwijze en vermeldt geen enkele producent in de productnaam zelf dat er water is toegevoegd."

De vleesverwerkende industrie vraagt om dit amendement te schrappen uit de EU-wetgeving omdat het "zonder reden schade toebrengt aan het imago van de vleesverwerkende industrie in vergelijking met andere deelsectoren van de voedingsindustrie".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek