Vleeskalversector loopt tegen lamp van overproductie
nieuwsMede onder impuls van de kalverintegratoren rezen de voorbije jaren talloze nieuwe kalverstallen als paddestoelen uit de grond. Niet zelden gebeurde dat op melkveebedrijven die hun heil zochten in de kalverhouderij om te ontsnappen aan de groeibeperkingen die gekoppeld zijn aan het melkquotum. "De afzet van het kalfsvlees liep lange tijd vlot omdat het consumptiepatroon in Europa tijdelijk gewijzigd was omwille van de vogelgriep", schrijft Eddy Leloup in Boer&Tuinder.
Omdat ook in andere landen zoals Nederland de productie opgedreven werd, is een overproductie ontstaan. Terwijl de slachtpremies afgenomen zijn, zitten de voederkosten in de lift door de huidige poederschaarste in de Europese zuivelindustrie. Daardoor zijn de prijzen voor magere melkpoeder en weipoeder 45 à 50 procent hoger dan een jaar geleden. De EU heeft de interne steun voor melkpoeder op nul gezet en lijkt niet van plan om voor de vleeskalversector op deze beslissing terug te komen. "De sector kreeg van de Commissie botweg te horen dat de sector deze situatie moet saneren vanuit zijn eigen dynamiek. Waarmee bedoeld wordt dat het best zou zijn om opnieuw in te krimpen", aldus Leloup.
Intussen nemen de integratoren weinig populaire maatregelen. Er is sprake van een verlaging van de voergelden, een langere opgelegde leegstand tot zelfs de afstoging van stallen. Ook de gangbare regeling van de prefinanciering van de kalverslachtpremies komt op de helling te staan. "Een dusdanig geïntegreerde sector als de kalverhouderij is gedoemd om een scenario te doorlopen van gedeelde vreugd, gedeelde smart. We gaan er dan ook van uit dat de lasten billijk gedeeld zullen worden en dat alle schakels in de kalverketen respectvol met elkaar blijven omgaan", besluit Leloup.(KS)