Vleesindustrie België lijdt onder handelsbeleid Rusland
nieuwsDe strenge Russische voorschriften voor import brengen een aantal Belgische vleesbedrijven in de problemen. Zo schrapte het land maar liefst negen Belgische vleesverwerkers van zijn lijst van leveranciers. Volgens minister-president Kris Peeters is het wachten op de effectieve toetreding van Rusland tot de WTO vooraleer druk kan worden uitgeoefend op het handelsbeleid van het land.
In december controleerden de Russische autoriteiten vijftien bedrijven die actief zijn in de sectoren rundvlees, varkensvlees, afgewerkte vleesproducten en zuivelproducten. De export van negen bedrijven naar Rusland werd geschorst omdat er veterinaire en sanitaire inbreuken werden vastgesteld. Volgens Flanders Investment & Trade (FIT) zou het gaan om kleine zaken zoals een stempel die niet helemaal zichtbaar is, een document dat ontbreekt of wat roest op een koelcel.
Karlos Callens (Open Vld) en Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) wilden in de Commissie Landbouw van het Vlaams Parlement van minister-president Kris Peeters weten of hier geen sprake is van invoerbeperkingen om de eigen markt te beschermen. Ze vroegen zich ook af of Vlaanderen hiertegen kan optreden en of er ook andere Europese lidstaten zijn die hinder ondervinden bij de export naar Rusland.
Volgens Peeters werkt Rusland wereldwijd met gesloten lijsten van leveranciers. “Zeer regelmatig worden die lijsten door de bevoegde Russische autoriteit aangepast aan de resultaten van haar controles. Die vinden plaats onder de vorm van audits bij de exporterende bedrijven zelf en van grenscontrole op de ingevoerde producten”, weet de minister-president. “Hierbij zou Rusland een nullimiet hanteren. Bij slechte resultaten sanctioneert Rusland met een verhoogde controle of een tijdelijke schorsing.”
Veel exporterende landen klagen over de strenge Russische aanpak. “In 2011 werden voornamelijk Brazilië en Duitsland zwaar getroffen. Nu is ook de Belgische vleessector aan de beurt. Voor de export van varkensvlees blijven nog een hele reeks Belgische bedrijven erkend. Die komt dus globaal niet in het gedrang, ook al betekent het een serieuze opdoffer voor de gesanctioneerde bedrijven”, zegt Peeters. Volgens hem is er een groter probleem voor rundvlees. “Daarvoor was de Belgische lijst al beperkt, maar nu is onze geringe export volledig stilgevallen.”
De minister-president wil de federale overheid stimuleren om via het Voedselagentschap een aantal acties te ondernemen. “Maar iedereen moet er zich van bewust zijn dat de exporttoelating wordt verleend door de bevoegde Russische dienst, niet door de Belgische of Vlaamse overheden”, waarschuwt hij. De bedrijven die getroffen worden door de schorsing kunnen bij VLAM en FIT vragen om hun relaties met derde landen te begeleiden.Toch kan het enkele maanden duren vooraleer de Russische beslissing kan worden teruggeschroefd.
Echte actie kan er wellicht pas ondernomen worden wanneer Rusland effectief toetreedt tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). “Het land is intussen toegelaten tot de WTO, maar hopelijk wordt het eerstdaags ook operationeel lid. Dan pas zouden er mogelijkheden ontstaan om te reageren wanneer Rusland zijn markt afsluit op basis van niet-correcte, ongegronde argumenten”, klinkt het.