nieuws

Vlaamse regering neemt voedselverspilling onder de loep

nieuws
De Vlaamse regering neemt de problematiek van voedselverspilling in eigen regio onder de loep. In oktober verschijnt een rapport over de situatie in de landbouwsector en momenteel loopt er een onderzoek bij huishoudens en horeca. Om de verschillende initiatieven op elkaar af te stemmen, werd een interdepartementale werkgroep in het leven geroepen.
31 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59

De Vlaamse regering neemt de problematiek van voedselverspilling in eigen regio onder de loep. Volgens de FAO wordt wereldwijd immers één derde van het voedsel verspild. In oktober verschijnt een rapport over de situatie in de landbouwsector en momenteel loopt er een onderzoek bij huishoudens en horeca. Om de verschillende initiatieven op elkaar af te stemmen, werd een interdepartementale werkgroep in het leven geroepen.

Recent internationaal onderzoek heeft aangetoond dat een groot gedeelte van onze voedselproductie verloren gaat of verspild wordt. Volgens de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) gaat wereldwijd ruim één derde van het voedsel voor menselijke consumptie verloren. Uit een oudere studie in opdracht van de Europese Commissie bleek dat jaarlijks 90 miljoen ton voedsel verspild wordt in de EU.

Omdat Vlaanderen amper zicht heeft op de problematiek binnen haar eigen grondgebied, hebben Vlaams minister voor Landbouw Kris Peeters en Vlaams minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege besloten de situatie te bestuderen. “De Vlaamse landbouw- en agrovoedingsindustrie is immers toonaangevend in de EU en dit hebben we onder meer te danken aan onze duurzame productie en consumptie. In het kader van 'Vlaanderen in Actie' is het dan ook aangewezen om die duurzaamheid verder te ondersteunen”, klinkt het bij het Departement Landbouw en Visserij.

In oktober verschijnt een rapport van het Departement, waarin de Vlaamse landbouwsector onder de loep wordt genomen. Ook OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, is bezig met metingen van voedselverlies bij huishoudens en horeca en heeft het startsein gegeven voor een onderzoek van één jaar lang naar voedselverlies in alle schakels van de keten. Met behulp van beide initiatieven hoopt de Vlaamse regering het probleem in kaart te brengen.

Om de verschillende inspanningen maximaal op elkaar af te stemmen en de samenwerking tussen de verschillende beleidsdomeinen te bevorderen, heeft de Vlaamse regering een ‘interdepartementale werkgroep voedselverlies en -verspilling’ in het leven geroepen. Daarbij werden naast Landbouw en Leefmilieu alle beleidsdomeinen uitgenodigd. Op 20 mei ging de werkgroep officieel van start. Ze zal om de twee tot drie maanden bijeenkomen en in november zullen de eerste resultaten bekendgemaakt worden.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek