Vlaamse regering keurt coëxistentieregels goed
nieuwsEuropa besliste in 2001 om zowel de invoer als de teelt van genetisch gemodificeerde producten en gewassen toe te laten. Aan de lidstaten werd opgedragen om een regeling uit te werken waardoor biologische landbouwers en gangbare boeren de vrijheid behouden om de landbouwpraktijk van hun keuze uit te oefenen. Leterme is daarbij van mening dat geen enkele van de drie mogelijk vormen van landbouw in Vlaanderen kan worden uitgesloten.
Het goedgekeurde voorontwerp van decreet voorziet daartoe een aantal procedures. Zo wordt de ggo-teler verplicht zijn naburige collega-landbouwers van zijn intentie op de hoogte te brengen, waarna deze laatste de mogelijkheid hebben om hiertegen een bezwaar in te dienen. Om tegemoet te komen aan eventuele economische schade wordt voorzien in een vrijwillige opkoopregeling tussen telers onderling of in een schadeloosstelling met sectorbijdragen van ggo-telers.
René Custers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) noemt het decreet een eerste belangrijke en positieve stap. "De hele bezwaarprocedure is rationeel opgevat. Maar in uitvoeringsbesluiten moeten nog een aantal belangrijke knopen doorgehakt worden. In het decreet staan bijvoorbeeld nog geen concrete afstanden vermeld. Daar is een technische werkgroep nog volop mee bezig. Ook de bedragen voor schadeloosstelling staan nog niet vast. En dan zal in de toekomst ook nog moeten blijken hoe de overheid in de praktijk omspringt met de bezwaarprocedure", aldus Custers.
In Vlaanderen worden op dit ogenblik nog geen gemodificeerde gewassen geteeld. Er is in principe wel groen licht voor een Bt-maïs die resistent is tegen de maïsstengelboorder, maar dat insect komt vooral voor in zuiderse landen. In de Europese Unie is Spanje dan ook koploper met een ggo-areaal van zo'n 60.000 hectare.(KS)