nieuws

Vlaamse boomkwekerij stelt nieuwigheden voor op Groot Groen

nieuws
Op de vakbeurs Groot Groen (boomkwekerij) die op 4 en 5 oktober in de Nederlandse grensgemeente Zundert plaatsheeft, worden door boomkweker Damen uit Meer twee nieuwigheden voorgesteld: Ligustrum japonicum “Green Century”, een veelzijdige, groenblijvende sierhaag en Malus “Red Obelisk”, een zuilvormige sierappelaar.
25 september 2001  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:26
Op de vakbeurs Groot Groen (boomkwekerij) die op 4 en 5 oktober in de Nederlandse grensgemeente Zundert plaatsheeft, worden door boomkweker Damen uit Meer twee nieuwigheden voorgesteld: Ligustrum japonicum “Green Century”, een veelzijdige, groenblijvende sierhaag en Malus “Red Obelisk”, een zuilvormige sierappelaar.

Boomkwekerij Damen is lid van Best-Select, een samenwerkingsverband tussen de sierboomkwekerijveredeling van het Departement voor Plantengenetica en –veredeling, het ministerie voor Landbouw en Middenstand en 22 vooruitstrevende Vlaamse boomkwekerijen die zich ondermeer op deze nieuwigheden focussen.

Recent viel een andere Belgische nieuwigheid in de prijzen op de vakbeurs voor de boomkwekerij Plantarium in het Nederlandse Boskoop. Daar werd een Clerodendrum bungei “Pink Diamond”van de kwekerij Eykenboom uit Kaulille bekroond als interessante nieuwigheid.

Meer informatie: boomkwekerij Eykenboom, tel 089/46 86 49 boomkwekerij Damen, tel 03/315 83 43

BOOMKWEKERIJ

Een bloeiende bedrijfstak met een al ruim 20 jaar aanhoudende groei, is de boomkwekerijsector. Bij veel van de klanten nam in die periode de belangstelling voor bomen en heesters beduidend toe. Bij particulieren ging meer aandacht naar de siertuin en zijn beplanting. De overheid besteedde meer geld aan groenvoorziening. Acties zoals boomplantingsdagen, subsidiëring van bebossing en de voortdurende uitbreiding van het fruitteeltareaal… Het bevorderde allemaal de omzet van de boomkwekerijen.

De 857 boomkwekerijen in Vlaanderen bewerkten in 1999 samen een oppervlakte van 3.640 ha of 82 procent van het nationale areaal. De omzet van die bedrijven totaliseerde dat jaar 6,5 miljard fr. Oost-Vlaanderen telt de helft van de boomkwekerijen met een overeenkomstig aandeel in het areaal.

Sub-sectoren

De bedrijfstak kan in drie sub-sectoren worden verdeeld: bosboomteelt, sierboomteelt waarbij ook de heesters horen, en fruitboomteelt. De sierboomteelt legt beslag op 60 procent van het areaal, bosbomen op 25 procent en fruitbomen op 15 procent. Het is wel merkwaardig dat het areaal bosboomteelt in Oost-Vlaanderen met 428 ha bijna het drievoudige is van het overeenkomstige areaal in Luxemburg, de meest bosrijke provincie van België. De Limburgse fruittelers zorgen bij voorkeur zelf voor hun plantmateriaal. Van de 575 ha fruitboomteelt hoort 314 ha thuis in Limburg.

Opkweektechniek

Moderne vermeerderingstechnieken hebben het glasareaal in de sector doen stijgen van een bescheiden 15 ha in 1990 tot 50 ha in ’99. Het gebruik van koelcellen voor zaailingen om het plantseizoen te verlengen, wordt in toenemende mate toegepast. Bij het opkweken van de planten worden nu over het algemeen containers gebruikt.

Een belangrijke kwaliteitsfactor bij de verkoop, ook met het oog op de export die voor de boomkwekerijen meer dan een kwart van de omzet bedraagt, is de aanbieding van virusvrij plantmateriaal. Drie enthoutparken leveren virusvrij materiaal: Velm voor fruitbomen, Destelbergen en Ormeignies voor sierbomen.

Inkomen

De goede gang van zaken in de boomkwekerijsector wordt weerspiegeld in de gunstige inkomenssituatie, althans vergeleken met de andere bedrijfstakken uit de sierteelt. Het gemiddeld arbeidsinkomen per volwaardige arbeidskracht schommelt de jongste jaren rond 1.200.000 fr. Dat inkomen is ten dele tot stand gebracht door de verkoop van heesters, vaste planten en plantgoed dat de boomkwekers elders, wat ook wil zeggen in het buitenland, aankopen en gewoon doorverkopen. Zo verbreden ze hun aanbod.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek