Vlaams-Brabant demonstreert duurzame landbouw
nieuwsVolgens Yvan Ottenbourgh, landbouwgedeputeerde in Vlaams-Brabant, werd de voorbije jaren voldoende wetenschappelijk onderzoek verricht over duurzame landbouwpraktijken. "Het komt er nu op aan deze studies te toetsen aan de realiteit", aldus de gedeputeerde. "Het nieuwe project zal de pijnpunten niet uit de weg gaan. Onze ambitie is te tonen dat de landbouw mits de nodige gedrevenheid van de boer en mits de nodige ondersteuning van de overheid wel degelijk duurzaam kan zijn".
Eén van de demonstratiebedrijven is het akkerbouwbedrijf van Christian Dirick in Walshoutem, nabij Landen. Dit bedrijf moet een toonbeeld worden van duurzaamheid dankzij de opslag van hemelwater, erosiebestrijding via een aangepaste zaaimachine, het gebruik van organische meststoffen en bodemverbeteraars én de aanleg van kleine landschapselementen.
Christian hoopt dat zijn deelname aan het project aanstekelijk werkt op de collega's in zijn buurt. Maar tegelijkertijd waarschuwt hij: "Het is niet altijd zo evident om duurzaam te boeren. Een belangrijk probleem in deze streek is de erosie. Alleen door een samenwerkingsverband met zes andere bedrijven kon ik het nodige materieel kopen om de strijd tegen dit fenomeen aan te binden".
Louis Palfliet, diensthoofd van de provinciale landbouwdienst, onderstreept dat Vlaams-Brabant extra impulsen zal geven aan duurzame landbouwpraktijken. "In de toekomst zal de verhuur van landbouwgronden door de kerkfabriek gekoppeld worden aan milieueisen", aldus Palfliet. Verder organiseert de provincie ook projecten inzake de zuivering van productwater en beredeneerde bodembemesting. Zo loopt in samenwerking met de Bodemkundige Dienst een uniek onderzoek dat het effect van bemesting met GFT-compost op de bodemstructuur en -kwaliteit van akkergronden onderzoekt.