Vijf lekkerste gemeenten van Vlaanderen benoemd

Minister van Toerisme Geert Bourgeois heeft de vijf ‘Ambassadeurs van Vlaanderen Lekker Land’ bekend gemaakt. Affligem, Hamont-Achel, Kasterlee, Poperinge en Sint-Laureins mogen vanaf vandaag twee jaar lang de eretitel dragen. Poperinge kreeg daarbovenop nog de Vlaamse Streekvork van VLAM mee naar huis.
16 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56
Lees meer over:

Minister van Toerisme Geert Bourgeois heeft de vijf ‘Ambassadeurs van Vlaanderen Lekker Land’ bekend gemaakt. Affligem, Hamont-Achel, Kasterlee, Poperinge en Sint-Laureins mogen vanaf vandaag twee jaar lang de eretitel dragen. Poperinge kreeg daarbovenop nog de Vlaamse Streekvork van VLAM mee naar huis, omdat de gemeente in haar campagne en daarbuiten de meeste aandacht besteed(de) aan traditionele streekproducten.

De campagne ‘Word Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’ is een initiatief van de vzw Tafelen in Vlaanderen in samenwerking met de vijf provinciale toeristische organisaties, de Federatie Ho.Re.Ca. Vlaanderen, het Steunpunt Streekproducten van VLAM en de Academie van Streekgebonden Gastronomie. Alle gemeenten in Vlaanderen werden opgeroepen om op een originele manier hun authentieke en culinaire troeven in de kijker te zetten en te koppelen aan toerisme en horeca. Per provincie werd het origineelste project verkozen op basis van de bijna 28.000 publiekstemmen en een jury met vertegenwoordigers van alle betrokken organisaties.

25 gemeenten en steden werden verkozen tot laureaat, maar slechts vijf van hen mogen gedurende twee jaar de eretitel ‘Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’ dragen. Behalve de eretitel en een trofee uit chocolade krijgen de winnaars een aantal promotionele voordelen aangeboden. Zo wordt op 2 en 3 oktober in het één-programma ‘Vlaanderen Vakantieland’ een reportage uitgezonden over de vijf ambassadeurs en hun project. Daarenboven zullen de ambassadeurs twee maanden lang centraal staan in het infokantoor van Toerisme Vlaanderen in Brussel en krijgen ze een persoonlijke tekening en postkaartjes van cartoonist AAaRGh mee naar huis.

Voor Vlaams-Brabant werd Affligem bekroond tot ambassadeur. In het project ‘Affligem Hoppeland’ draaide alles op ‘het groene goud’ van de regio. In Antwerpen gaat Kasterlee met de prijs naar huis. Het dorp profileerde zich doorheen de campagne ‘Pompoen of geen pompoen: in Kasterlee is het om het tafelen te doen’ als het Vlaamse dorp van de pompoenen. Voor Limburg kreeg Hamont-Achel de meeste stemmen. ‘Genieten tussen teuten en trappisten’ pakte uit met de twee culinaire toppers van het kleine stadje: de Achel Trappist en de Blauwe Grevenbroecker of Achelse Blauwe. In Oost-Vlaanderen mag Sint-Laureins zich ambassadeur noemen, omwille van het project ‘Grenzeloos genieten van paling’ dat de aloude palingtraditie van de krekenstreek opnieuw leven wil inblazen. Poperingen tenslotte won de campagne in West-Vlaanderen. Net als in Affligem stond in de ‘Hoofdstad van het Goede Leven’ de hopplant centraal, maar werd ook het oude kermisgerecht Hennepot in de kijker gezet.

Poperinge kreeg daarenboven nog een extra beloning van het Steunpunt Streekproducten van VLAM. Omwille van de speciale aandacht die de stad besteed aan streekproducten en gastronomische tradities tijdens de campagne maar ook daarbuiten, kreeg Poperinge de Vlaamse Streekvork mee naar huis. De stad telt ondertussen al drie door VLAM erkende traditionele streekproducten: Poperingse hop, Poperingse hopscheuten en de traditionele Mazarinetaart.

De vzw Tafelen in Vlaanderen werd opgericht in 2007 om de Vlaamse tafeltraditie meer toeristisch uit te spelen. “Enkele jaar later blijkt dit een enorm succes te zijn”, stelt Jan De Haes van Ho.Re.Ca. Vlaanderen. “Op verschillende niveaus zijn publiek-private samenwerkingsverbanden rond culinair tafelen ontstaan, en ondertussen kunnen we ook rekenen op de steun van VLAM.” Andere projecten en activiteiten van Tafelen in Vlaanderen zijn ‘Kom neuzen in Vlaanderen Lekker Land’, ‘Leven in de brouwerij’ en binnenkort ‘Hopas’ en ‘Sweet Flanders’.

Meer info: www.vlaanderenlekkerland.be en www.streekproduct.be

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek