nieuws

Vertrouwen van veehouders in Fonterra op laag pitje

nieuws
De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra beleeft moeilijke tijden, aldus het Agrarisch Dagblad. De leden maakten vorige week in niet mis te verstande bewoordingen duidelijk dat de lage melkprijzen van Fonterra hen dwingen om uit te kijken naar alternatieve afnemers. Terwijl de productiekosten op de melkveebedrijven stijgen, bleef de prijs van Fonterra dit jaar steken op 2,15 euro per kilogram melkvet. De raad van bestuur belooft beterschap.
19 september 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:34
De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra beleeft moeilijke tijden. De melkveehouders maakten vorige week in niet mis te verstande bewoordingen duidelijk dat de lage melkprijzen van Fonterra hen dwingen om uit te kijken naar alternatieven. Terwijl de productiekosten op de melkveebedrijven stijgen, bleef de prijs van Fonterra dit jaar steken op 2,15 euro per kilogram melkvet. De raad van bestuur belooft beterschap.

De boeren zien in de lage melkprijs het bewijst dat Fonterra de verkeerde strategische opties genomen heeft. Recent werd nog een dure herstructurering afgerond. Opmerkelijk is dat het zuivelbedrijf steeds meer melk in het buitenland aankoopt. Van de 20 miljard liter melk die vorig jaar verwerkt werd, kwam 70 procent uit Nieuw-Zeeland en dus 30 procent van elders. Vooral als het gaat om kostenbeheersing, dreigen de Nieuw-Zeelandse boeren de strijd om de wereldmarkt te verliezen, schrijft René Groeneveld in het Agrarisch Dagblad.

Een andere kopzorg is het rendement van recente acquisities. Vorig jaar betaalde Fonterra 84,5 miljoen euro voor een aandeel van 43 procent in San Lu, het derde zuivelbedrijf van China. De export van Fonterra naar China stagneerde vorig jaar echter na jaren van forse groei. Op dit ogenblik blijkt China genoeg melk te produceren om te kunnen voldoen aan de binnenlandse vraag.

De top van Fonterra blijft opvallend stil onder de aanhoudende kritiek van zijn aandeelhouders. In een korte verklaring heeft de raad van bestuur aangekodigd dat de aandeelhouders bij de volgende uitbetaling meer dan ooit de vruchten zullen plukken van de jarenlange investeringen. Veel wordt verwacht van de opsplitsing van de verkoop van basisproducten en voedingsingrediënten. Een aantal melkveehouders kozen al eieren voor hun geld en stapten over naar kleinere coöperaties.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek