nieuws

Verspilling kunstmest kost China 52 miljoen ton graan

nieuws
Als China de beschikbare kunstmest beter zou verdelen over haar provincies, dan levert dat 52 miljoen ton graan meer op. Daarmee kan China de groeiende vraag naar voedsel en veevoeder in eigen land opvangen. Dat blijkt uit een studie van de Chinese Academy of Agricultural Sciences (CAAS) en van de Nederlandse universiteit van Wageningen.
6 juni 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:00

Als China de beschikbare kunstmest beter zou verdelen over haar provincies, dan levert dat 52 miljoen ton graan meer op. Daarmee kan China de groeiende vraag naar voedsel en veevoeder in eigen land opvangen. Dat blijkt uit een studie van Xiaobin Wang van de Chinese Academy of Agricultural Sciences (CAAS) en Willem Hoogmoed van de Nederlandse universiteit van Wageningen.

In het rijke oosten van China strooien de akkerbouwers meer dan 180 kilo stikstof per hectare op hun land. De overtollige stikstof wordt niet opgenomen door de gewassen, maar vervuilt het grondwater en de lucht. In het armere westen van China ligt het stikstofgebruik onder de 100 of zelfs 50 kilo per hectare per jaar. Als de oostelijke provincies het kunstmestgebruik beperken tot 180 kilo per jaar, kan het restant - 1,2 miljoen ton stikstof - naar de armere landbouwgebieden. Dat levert daar een extra graanproductie op van 52 miljoen ton, rekent Wang uit.

Voor de internationale graanmarkt zou dit van groot belang kunnen zijn. Ter vergelijking: China produceert nu zo’n 500 miljoen ton graan per jaar, de Europese Unie zo’n 130 miljoen ton. “Het inefficiënt gebruik van stikstof is één van de belangrijkste limiterende factoren in de Chinese voedselvoorziening”, schrijft Wang.

“We hebben dit advies overgemaakt aan het landbouwministerie in Beijing”, zegt de Nederlander Hoogmoed. “Maar daarmee is de herverdeling van kunstmest nog geen praktijk. De afstand tussen de hoofdstad en het platteland van China is groot en elke provincie heeft zijn eigen beleid en kunstmestfabrieken.” De studie verscheen in de mei-editie van het Journal of the Science of Food and Agriculture.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek