Verbijstering in landbouwmiddens na dol weekend
nieuwsDe WTO-lidstaten zijn overeengekomen om de landbouwsubsidies tegen 2013 af te schaffen. De afspraak is gemaakt om de komende vier maanden te onderhandelen over een verdergaande vermindering van de exportsteun in de periode tot eind 2010. In die tijdsspanne moet ook duidelijk worden hoe handelsverstorende voedselhulp, staatshandelsondernemingen en exportkredieten aan banden worden gelegd. Over de verlaging van invoertarieven moet ook eind april meer duidelijkheid komen.
EU-handelscommissaris Mandelson noemt het voorlopige compromis "aanvaardbaar". Hij beschouwt het als een overwinning dat de exportsubsidies niet in 2010 worden afgeschaft, zoals de ontwikkelingslanden eisten. "Dat zou een heel slechte zaak geweest zijn. Tegen 2010 zouden we economisch helemaal niet klaar geweest zijn daarvoor". Voor Boerenbond en ABS is die redenering niet eens een doekje voor het bloeden.
Dat de boeren misschien op compensaties kunnen rekenen als vanaf 2013 de exportsubsidies wegvallen is immers lang niet zeker. "De meerjarenbegroting van de EU, die niet toevallig tot 2013 loopt, geeft weinig reden tot hoop", aldus Saenen. "De plattelandsontwikkeling krijgt nu al veel minder geld. Dat zijn geen tekenen dat er beterschap in de lucht hangt. Integendeel, het ziet er heel slecht uit". Dat uitgerekend het plattelandsbeleid als motor van de vernieuwing in de land- en tuinbouw zwaar geraakt wordt, vindt men bij ABS niet alleen onrustwekkend, maar zelfs compleet onbegrijpelijk en wraakroepend.
De krantencommentaren zijn weinig hoopgevend voor de boeren. De Tijd stelt vast dat de internationale druk op het Europese landbouwbeleid erg groot blijft. De Europese Commissie is volgens Jim Lannoo klaar voor een verdere hervorming van het landbouwbeleid. "Na 2013 ligt alles open", liet een hoge ambtenaar van de Commissie zich ontvallen. Volgens Bernard Bulcke van De Standaard hoeft het zelfs niet zo lang te duren. De afspraken over de meerjarenbegroting maken het immers mogelijk om eventueel al in 2008 of 2009 het landbouwbeleid te herzien.
Vraag is intussen ook waar het met het plattelandsbeleid naartoe moet. Al maakt de woordvoerder van Verhofstadt zich daar in De Standaard niet teveel zorgen over. "Het is waar dat het kookboek van de Boerinnenbond en de dorpskernvernieuwing voortaan minder Europees geld zullen krijgen", klinkt het laconiek. Voor alle duidelijkheid: bijna de helft van de plattelandsfondsen gaat naar vestigings- en investeringssteun. Een kleine 20 procent is bestemd voor beheersovereenkomsten die de landbouwer toelaten te boeren op de manier die de maatschappij wenst.
Poll: Bent u heel boos over het dreigende verlies aan plattelandsfondsen?