Veehouders reiken diervriendelijke consument de hand
nieuwsDe vzw "Dierlijke Productie in de 21ste eeuw" (DP21) stelde zijn nieuwe brochure voor. Na discussies, bevragingen en studiedagen houdt de werkgroep een zevental maatschappelijke indicatoren over: richtingaanwijzers die aangeven of onze landbouw evolueert naar een dierenvriendelijke landbouw. Het gaat bijvoorbeeld om het procentueel aandeel van de VLIF-steun dat naar welzijnsbevorderende maatregelen gaat, het procentueel aandeel eieren uit "alternatieve systemen", het aantal klachten in verband met verwaarlozing van landbouwdieren of het aantal bedrijven dat gesanctioneerd is wegens hormonengebruik.
"Landbouwers zijn ervan overtuigd dat er al veel gebeurd is", zegt voorzitter Geert Sturtewagen van DP21, "maar er wordt nog te weinig over gecommuniceerd met de consument. Dierenwelzijn wordt nog te veel geassocieerd met kostenverhogingen, terwijl het vooral een probleem is van communicatie. Er leeft bij de landbouwers een duidelijke behoefte om te laten zien en horen wat ze vandaag al doen en welke weg er al is afgelegd".
Of de indicatoren moeten leiden tot een nieuw label of certificaat of opgenomen worden in bestaande regelgeving, is onduidelijk. Eerst moet er volgens Sturtewagen een breed maatschappelijk debat op gang komen over de indicatoren en de achterliggende waarden. Alleen zo kan er een duidelijke definitie komen van dierenwelzijn en bijgevolg een goede rapportering van de situatie in de Vlaamse landbouw.
"Ik denk dat we nog maar aan het begin staan van wat een vruchtbare dialoog kan worden", reageert Michel Vandenbosch van GAIA, één van de leden uit de werkgroep. "Wat zeker niet de bedoeling mag en kan zijn, is bij consumenten een beeld ophangen dat veehouders al voldoende inspanningen hebben geleverd. Terwijl de realiteit, zeker in de intensieve veehouderij, heel anders ligt. Wij geven de dialoog een kans, maar het mag niet ontaarden in vrijblijvende windowdressing om het geweten van de consument te sussen. Volgend jaar verwachten wij dat een aantal concrete afspraken boven de doopvont gehouden worden".
Meer informatie: DP21