VN roept 2011 uit tot International Year of the Forests

In februari gaf de VN het startsein voor het ‘Internationaal Jaar van de Bossen’. De VN wil iedereen bewust maken van het belang van bossen.
9 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:58
Lees meer over:

In februari werd het startsein gegeven voor het ‘Internationaal Jaar van de Bossen’. De VN wil iedereen hiermee sensibiliseren en bewust maken van het belang van bossen en het duurzaam beheer ervan. Carl De Schepper vertegenwoordigde het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) op het ‘Bossenforum’, waar onder meer secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon sprak over de rol van bossen voor planeet en mens.

De Verenigde Naties riepen 2011 uit tot het International Year of Forests. Het startsein werd gegeven in New York op het negende 'United Nations Forum on Forests (UNFF)', of kortweg het 'Bossenforum'. “Het VN-bossenforum focuste in zijn negende sessie op twee concrete resultaten”, legt Carl De Schepper van het ANB uit. Enerzijds beoogde men een ministeriële verklaring met een duidelijk politieke boodschap bij aanvang van het Internationaal Jaar van de Bossen en als insteek voor het Rio+20 proces.

Anderzijds had het forum een resolutie tot doel met de conclusies over het centrale thema ‘Forests for People’ en een reeks beschouwingen over onder meer het financieringsproces voor duurzaam bosbeheer. Dat laatste wordt meteen het belangrijkste thema voor het tiende Bossenforum in 2013. “Onder druk van de EU geraakte de resolutie erdoor, ondanks de moeilijke houding van Bolivia die haar verzet tegen de rechtmatigheid van de Cancun-beslissingen volhield”, schetst de ANB-afgevaardigde.

Naar aanleiding van het Internationaal Jaar benadrukt de VN-voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in een rapport dat dringend actie nodig is om bossen te beschermen aangezien die in het licht van de klimaatverandering van levensbelang zijn voor de lokale bevolking en een belangrijke bijdrage leveren aan nationale klimaatstrategieën. De FAO verwijst naar de beslissingen die op de klimaattop in Cancun genomen zijn omtrent REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and Degradation) om bij overheden aan te dringen op een aangepast bosbeheer. “De lokale bevolking moet bij dat beheer betrokken worden”, meent de FAO, “zodat hun rechten gerespecteerd worden wanneer uitvoering gegeven wordt aan de REDD+ strategie.”

Meer info: verslag Bossenforum & State of the World's Forests

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek