VN-rapport wapent de landbouw tegen waterschaarste

De Wereldvoedsel- en landbouworganisatie (FAO) beschrijft in een uitgebreid rapport hoe de landbouw verstandig kan omgaan met de toenemende waterschaarste. Sleutelelementen zijn het moderniseren van irrigatie, meer regenwater opslaan, water recycleren, strenger controleren op waterverontreiniging, voedselverliezen vermijden en het potentieel van regengevoede landbouw overal benutten.
28 augustus 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:06
Lees meer over:

De Wereldvoedsel- en landbouworganisatie (FAO) beschrijft in een uitgebreid rapport hoe de landbouw verstandig kan omgaan met de toenemende waterschaarste. Sleutelelementen zijn het moderniseren van irrigatie, meer regenwater opslaan, water recycleren, strenger controleren op waterverontreiniging, voedselverliezen vermijden en het potentieel van regengevoede landbouw overal benutten.

Door de huidige hoge graanprijzen ervaart de wereld wat in de toekomst de impact kan zijn van droogte op grote schaal. José Graziano da Silva, directeur-generaal van FAO, verklaarde op de Wereld Water Week in Stockholm dat er geen voedselzekerheid kan zijn zonder waterzekerheid. Eind vorig jaar waarschuwde de VN-organisatie in zijn rapport over de toestand van de natuurlijke grondstoffen reeds voor de gevaren van waterschaarste en -verontreiniging met het oog op voedselproductie.

De landbouw zal minder water ter beschikking hebben, wat een aanpassing van de productiemethoden vergt. Maar een sector die verantwoordelijk is voor 70 procent van het wereldwijde waterverbruik moet vooral zelf op zoek gaan naar zuiniger en slimmer watergebruik. In het rapport 'Coping with water scarcity' geeft FAO alvast een resem tips.

Het is bijvoorbeeld zuiniger om te irrigeren via een buizensysteem dan door middel van de open grachten die in armere landen nog gangbaar zijn. Boeren kunnen zich wapenen tegen droogte door meer water op te slaan in perioden met neerslag. Zonder in te boeten op de voedselveiligheid van de gewassen zouden ze - zeker in droge streken - vaker gebruik moeten maken van (stedelijk) afvalwater om te irrigeren. Waterverontreiniging vergroot de schaarste en moet door een strenge handhaving vermeden worden.

Meer info: Coping with water scarcity

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek