VLM gaat verbrede landbouw systematisch aanpakken
nieuwsDoor allerlei productiebeperkingen en lage marktprijzen zoeken steeds meer landbouwbedrijven hun heil in nieuwe activiteiten op het platteland. Een aantal van deze projecten blijven gerelateerd aan de primaire productiefunctie, maar andere zorgen voor een horizontale of verticale functieverruiming. Omdat ook het Vlaamse landbouwbeleid de gediversifieerde landbouw een duwtje in de rug wil geven, trok de VLM op zoek naar een onderbouwd raamwerk om op duurzame wijze zijn beleidsinstrumenten op de nieuwe trend af te stemmen.
De verkregen set aan maatregelen kan straks toegepast worden op de biolandbouw, het landschaps- en natuurbeheer, het hoevetoerisme, onthaalboerderijen, de thuisverwerking en -verkoop en de energieproductie op het landbouwbedrijf. De tools van de VLM omvatten ondermeer beheersovereenkomsten, ruilverkaveling, grondbanken en inrichtingsplannen. Maar uit het onderzoek blijkt dat de verbrede landbouw soms ook nood heeft aan een aangepaste wetgeving, extra landbouwkundig onderzoek en voorlichting op maat. "We zullen dan ook niet nalaten om ook andere beleidsniveaus hierover te adviseren", aldus VLM-medewerker Bavo Verwimp.
Dat de VLM zijn actieterrein nu verlegt naar de multifunctionele landbouw is niet juist. "We blijven evengoed maatregelen uitdokteren voor de gangbare landbouw", zegt Verwimp. "De nieuwe studie moest ons er gewoon van overtuigen dat we op het terrein ook inzake verbrede landbouw de juiste plannen uitwerken. Zo weten we nu dat in veel gevallen een combinatie van verbrede activiteiten voor een landbouwbedrijf de meest duurzame oplossing is". Het gaat dan bijvoorbeeld om een bedrijf met hoevetoerisme waar ook aan erfbeplanting gedaan wordt of om een biobedrijf met thuisverkoop dat een beheersovereenkomst voor agrarisch natuurbeheer heeft afgesloten.
De VLM heeft zijn nieuwe methodiek intussen al toegepast op een pilootproject. Het uitverkoren terrein was een deel van van het landinrichtingsproject Brugse Veldzone, op het grondgebied van de gemeente Beernem.
Lees ook: geVILT: "Ruilverkaveling als duurzame landinrichting"