VLAM erkent 3 nieuwe streekproducten
nieuwsAls vijfde en zesde generatie in rij maken Ivo Bleus en zijn zonen hun Limburgse stroop, beter bekend als Stroop van Vrolingen. In authentieke koperen ketels koken zij appelen en peren van zowel hoog- en laagstammen, uitsluitend uit Haspengouw. De Hoegaardse suikervlaai is een product van bakkerij Swinnen. Deze typische taart, een combinatie van flanvlaai en suikervlaai, is gemaakt volgens een succesvol recept uit 1896. Achter Speciale Belge schuilen amberbieren van de brouwerijen Affligem, Palm uit Steenhuffel, De Koninck uit Antwerpen en Contreras uit Gavere.
Peeters is blij dat de brouwers samen ook dingen naar een Europese erkenning. Dat garandeert extra visibiliteit voor hun jarenlange traditie en vakmanschap, wat zich ongetwijfeld vertaalt in extra kansen op de markt. Voor de Speciale Belge is het nog zo ver niet, maar de lambiekbieren en de Geraardbergse mattentaarten hebben hun Europese erkenning wel al op zak. Ik verwacht dat we de Vlaams-Brabantse tafeldruif en het Brussels Grondwitloof binnen enkele maanden aan dit rijtje mogen toevoegen. Ook het dossier van de Gentse azalea zit in een vergevorderde fase waardoor de Floraliën van 2010 hiermee allicht kunnen uitpakken, aldus de minister-president.(MW/MP)