nieuws

VEVA vraagt verbod op speculatie op grondstoffen

nieuws
In een open brief aan federale en Vlaamse ministers hekelt VEVA het gevaar van speculatie op voedsel. “De varkenshouderij wordt al drie jaar geconfronteerd met een zware crisis. Speculatie op grondstoffen kan grote gevolgen hebben voor de varkenshouders. Wij vragen dan ook een verbod op speculatie op grondstoffen”, klinkt het.
30 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

In een open brief aan federale ministers Leterme, Laruelle en Reynders en Vlaams minister-president Peeters hekelt VEVA het gevaar van speculatie op voedsel. “De varkenshouders worden al drie jaar geconfronteerd met een zware crisis. Speculatie op grondstoffen kan voor hen grote gevolgen hebben. Wij vragen dan ook dat het speculeren op een basisbehoefte als voedsel onmogelijk wordt gemaakt”, klinkt het.

Afgelopen weekend werd in het magazine Netto dat samen met De Tijd verschijnt, nog promotie gemaakt voor het beleggen in grondstoffen. Onder de titel ‘3 grondstoffentips voor uw portefeuille’ wordt ook het beleggen in agrarische grondstoffen als maïs, soja en tarwe als “zeer aantrekkelijk” aangeprezen. “En ook op de websites van banken als KBC, ING en Deutsche Bank wordt het beleggen in grondstoffen aangeraden”, weet VEVA.

Voor de belangenvereniging voor varkenshouders is het hoog tijd dat aan de alarmbel wordt getrokken. “Als je weet dat in België gemiddeld 200.000 varkens geslacht worden per week en dat de producent per afgeleverd varken ongeveer 40 euro verliest, betekent dit dat de varkenshouders wekelijks een verlies van 8 miljoen euro dragen, en dit al drie jaar op rij”, berekende VEVA.

Volgens de organisatie kunnen de varkenshouders momenteel geen bijkomende tegenslagen opvangen. “Alles moet er aan gedaan worden om dit te voorkomen en dus zijn wij ons genoodzaakt de ministers te wijzen op het gevaar van speculatie op grondstoffen”, klinkt het. “Dergelijke speculaties hebben betrekking op een basisbehoefte als voedsel en kunnen grote gevolgen hebben voor de producenten en dat terwijl het water hen nu al aan de lippen staat”, luidt het.

Daarom wil VEVA de Belgische en Vlaamse overheid met aandrang vragen om in te grijpen en het speculeren op een basisbehoefte als voedsel onmogelijk maakt.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek