nieuws

VCM organiseert eerste internationale congres over mest

nieuws
In december organiseert het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) in Brugge voor het eerst een internationaal wetenschappelijk congres rond mestverwerking. Doel van dat congres is de uitwisseling van kennis en ervaring tussen verschillende EU-lidstaten, het lanceren van een samenwerkingsplatform en het ontwikkelen van een gemeenschappelijk standpunt omtrent het juridisch statuut van nieuwe eindproducten.
23 oktober 2013  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:12
Lees meer over:

In december organiseert het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) in Brugge voor het eerst een internationaal wetenschappelijk congres rond mestverwerking. Doel van dat congres is de uitwisseling van kennis en ervaring tussen verschillende EU-lidstaten, het lanceren van een samenwerkingsplatform en het ontwikkelen van een gemeenschappelijk standpunt omtrent het juridisch statuut van nieuwe eindproducten.

Wetenschappelijke congressen rond biobased economy worden regelmatig georganiseerd, met mestverwerking als één van de mogelijke onderwerpen, maar het initiatief van VCM om een congres volledig te wijden aan mest is een unicum. Nochtans kampen verschillende regio’s binnen en buiten Europa met mestoverschotten, hebben enkele lidstaten intussen actieplannen opgesteld om met die overschotten om te gaan, en hebben verschillende internationale onderzoeksinstellingen zich de laatste jaren toegelegd op de problematiek en de ontwikkeling van innovatieve verwerkingstechnieken.

Omdat de uitwisseling van de opgebouwde kennis en ervaring tussen de lidstaten tot nog toe echter tekortschiet, besloot VCM om een mestcongres te organiseren. Bovendien wordt de mestverwerkingssector geconfronteerd met beperkingen in het wetgevend kader, die de implementatie van innovatieve technieken met een sterk gereduceerde milieu-impact belemmeren. Die nieuwe technieken zorgen immers voor nieuwe eindproducten, die niet meer eenduidig als dierlijke mest kunnen worden gedefinieerd. Ze produceren stikstof-, kali- of fosforconcentraten die wat de samenstelling betreft, meer naar minerale dan naar dierlijke meststof neigen. “Tijdens het congres willen we ook hier samen met de andere lidstaten en enkele beleidsmakers over nadenken, zodat we hopelijk tot een gemeenschappelijk standpunt kunnen komen van wat het meest gepaste statuut is voor die nieuwe eindproducten”, stelt Emilie Snauwaert van VCM.

Het congres vindt plaats op 5 en 6 december in Brugge, met een voorprogramma van bedrijfsbezoeken op 4 december. De bedrijven die bezocht worden zijn Samagro en Hof ter bussche, de eerste een vergistings-, composterings- en korrelpersinstallatie, de tweede een biologische mestverwerkingsinstallatie. “Beide zullen de deelnemers erg aanspreken, omdat het vrij uniek is hoe wij in Vlaanderen met mestverwerking omgaan”, klinkt het. Op 5 en 6 december volgen de eigenlijke congressessies, met 50 sprekers uit 12 landen, een uiteenzetting door Claudia Olazábal van de Europese Commissie en een panelgesprek met vertegenwoordigers van 7 lidstaten (Spanje, Italië, Nederland, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken).

De verschillende aspecten die tijdens het congres aan bod komen, zijn het statuut van de eindproducten na verwerking, de verschillen tussen de lidstaten in de aanpak van het mestoverschot, de bemestende waarde van bewerkte en verwerkte mest, economische en milieukundige analyses van be- en verwerkingstechnieken, marketing- en kwaliteitsborging van de eindproducten, energieproductie, nutriëntenrecuperatie en innovaties.

Nog tijdens het congres wordt een Europees samenwerkingsplatform onder het doopvont gehouden: het North Sea Manure Initiative (NSMI). Dat platform is een initiatief van VCM en het Innovatienetwerk uit Nederland, geïnspireerd door het Baltic Manure Project. Het NSMI wil de uitwisseling van kennis tussen de lidstaten bevorderen en een transitie teweegbrengen van mest als ‘probleem’ naar mest als ‘bron van nutriënten en energie’. In maart 2013 werd tijdens het European Sustainable Phosphorus Conference in Brussel een eerste kennismaking georganiseerd tussen de geïnteresseerde stakeholders, maar op het congres in december zal het project officieel worden gelanceerd.

Het congres, ManuREsource gedoopt, wordt georganiseerd door VCM, dat daarbij hulp krijgt van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen, de Universiteit Gent en Inagro, het provinciaal advies- en praktijkcentrum land- en tuinbouw. De organisatoren mikken op 150 inschrijvingen, en kunnen er vandaag al 73 voorleggen. “We hopen natuurlijk dat dit congres geen eindpunt wordt. Het zou mooi zijn als het een weerkerend congres wordt, dat daarom niet altijd in Vlaanderen moet plaatsvinden”, stelt Philippe Tavernier, secretaris van VCM.

Meer info: www.manuresource2013.org

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek