Startersmap verlaagt drempel voor hoeveverkoop
nieuwsHet Steunpunt Hoeveproducten, ondersteund door KVLV-Agra, lanceert met Europese steun van Leader Hageland+ een startersmap voor land- en tuinbouwers in het Hageland, maar bij uitbreiding voor alle hoeveproducenten, die hun inkomen willen diversifiëren via thuisverkoop. "In Vlaams-Brabant hebben boeren veel buren, dus potentiële kopers van hun hoeveproducten", wijst gedeputeerde Monique Swinnen op de kansen.
Slechts drie procent van de land- en tuinbouwbedrijven die bij het Steunpunt Hoeveproducten gekend zijn als thuisverkopers van hoeveproducten, zijn gelegen in het Hageland. "Dit is beduidend minder dan in de andere regio's in Vlaanderen", stelt gedeputeerde van Landbouw Monique Swinnen vast. Hoewel Vlaams-Brabant minder landbouwers telt dan andere provincies, ziet zij extra kansen weggelegd voor thuisverkoop dankzij de nabijheid van de consument. De groeiende interesse van de Brabantse land- en tuinbouwers blijkt ook uit de adviesaanvragen bij het Steunpunt Hoeveproducten: hoewel momenteel slechts 13,7 procent van de hoeveproducenten in Vlaams-Brabant woont, komt 19 procent van de adviesaanvragen uit deze provincie.
"De opschudding omtrent de EHEC-bacterie bewijst dat traceerbaarheid van voedsel erg belangrijk is. Bovendien maakt de crisis duidelijk dat consumentenvertrouwen opbouwen veel tijd vergt en het vertrouwen snel weg kan zijn", aldus Swinnen. "Thuisverkoop verankert traceerbaarheid en consumentenvertrouwen", meent de gedeputeerde. Zij acht een netwerk van hoevewinkeltjes ook nodig om het verdwijnen van kleine winkels op het platteland op te vangen. Omdat vooral de vrouw op het bedrijf zich bezig houdt met hoeveverkoop, komt het initiatief van de startersmap van KVLV.
Ook op het melkvee- en akkerbouwbedrijf van Ann Vandepoel en Dirk Rummens, gekend als hoeve In de Zon in Vissenaken, is het Ann die zich bezig houdt met de thuisverkoop. "Dankzij Voedselteams zijn we in 2002 gestart met een eerste vorm van rechtstreekse verkoop aan de consument", zegt Ann Vandepoel. "Toen bevond thuisverkoop zich nog in de grijze schemerzone van de wet, vandaag zijn de betrokken diensten zoals het Voedselagentschap vertrouwd met het fenomeen. Dankzij de startersmap hoef je zelf je weg niet meer te zoeken in de wetgeving", besluit Vandepoel. Zij hoopt dat de startersmap de drempel om aan hoeveverkoop te doen, voor andere boer(inn)en kan verlagen.
Hoeveproducenten krijgen inderdaad te maken met een hele resem wetgeving. Het Voedselagentschap waakt over de voedselveiligheid en de kleine hoeveproducent is verplicht aan dezelfde regels te voldoen als een groot voedingsbedrijf, wat zeker niet evident is. Bovenop de administratieve verplichtingen van een regulier land- of tuinbouwbedrijf, moet de hoeveproducent rekening houden met handelswetgeving, economische inspectie, ruimtelijke ordening, fiscale en btw-wetgeving.
Met de uitgebreide, doch praktische startersmap helpt het Steunpunt Hoeveproducten hen het bos door de bomen te blijven zien. "We hebben de kennis die verdeeld zit binnen het Steunpunt en in de nieuwsbrief en op de website, gebundeld in een map", zegt Ann Detelder, coördinator van het Steunpunt Hoeveproducten. "Via een handig fichesysteem kan een bedrijf gericht op zoek gaan naar informatie", aldus Detelder, "en het laat toe om bij wijzigende wetgeving de aangepaste fiche op de website te plaatsen zodat die afgedrukt kan worden en de startersmap actueel blijft."
Wie na het doornemen van de startersmap nog met specifieke vragen zit, kan steeds bij het Steunpunt terecht. De startersmap 'Thuisverkoop in land- en tuinbouw' is de eerste in een reeks van vier. Er volgen nog startersmappen specifiek voor de verwerking van hoevezuivel, van groenten en fruit en van vlees. De startersmap is reeds deze week gratis te bekomen via de website van het Steunpunt Hoeveproducten. Bij een bedrijfsbezoek aan potentiële hoeveproducenten zullen de medewerksters van het Steunpunt een gedrukte versie van de startersmap overhandigen aan de land- of tuinbouwer.