Schauvliege overlegt met EU-commissaris over nieuw MAP

In het kader van de onderhandelingen omtrent een nieuw Mestactieplan 2011-2014, was er vrijdag een onderhoud tussen Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en EU-commissaris Potocnik over de bemestingsnormen. Schauvliege benadrukte nogmaals het belang voor de Vlaamse land- en tuinbouw van haalbare normen waaromtrent snel duidelijkheid is.
28 januari 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:58
Lees meer over:

In het kader van de onderhandelingen omtrent een nieuw Mestactieplan 2011-2014, was er vrijdag een onderhoud tussen Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege en EU-commissaris Potocnik over de bemestingsnormen. Schauvliege benadrukte nogmaals het belang voor de Vlaamse land- en tuinbouw van haalbare normen waaromtrent snel duidelijkheid is. De VLM krijgt de opdracht flankerende maatregelen uit te werken.

“Al in oktober vorig jaar diende Vlaanderen een voorstel met haalbare bemestingsnormen in om de waterkwaliteit te verbeteren”, zegt Joke Schauvliege. Die is er de voorbije vijf jaar al op vooruit gegaan, maar bijkomende inspanningen zijn nodig om tijdig te voldoen aan de Europese Nitraatrichtlijn. “De Europese Commissie stelt dat Vlaanderen nog een tandje moet bijsteken”, laat de minister weten. Van Commissaris Potocnik vernam zij dat hij bijsturingen verlangt in de bemestingsnormen.

“Wij moeten er alles aan doen om tot een vergelijk te komen dat haalbaar is voor de sector én de waterkwaliteit verbeterd”, is Schauvliege overtuigd. “Voor de landbouwers is het belangrijk dat we de derogatie binnenhalen en dat er snel duidelijkheid komt, nog voor aanvang van het bemestingsseizoen”, zegt de minister, “maar dat kan voor Europa enkel als we in het voorliggende actieplan de bemestingsnormen bijsturen.”

Schauvliege benadrukte op het overleg dat er heel snel klaarheid moet komen voor de Vlaamse land- en tuinbouwers. Ze gaf duiding bij de inspanningen uit het verleden en vroeg begrip voor de moeilijke economische omstandigheden. Er werd afgesproken dat er volgende week intensief op technisch niveau voort zal onderhandeld worden om de bemestingsnormen bij te sturen.

“Als we de bemestingsnormen moeten verstrengen om de waterkwaliteit te halen, dan maken we ook meer kans om opnieuw de derogatie te bekomen”, weet Schauvliege. Zij maakt zich sterk dat de aangepaste bemestingsnormen een bijkomende impact zullen hebben op de verbetering van de waterkwaliteit, maar zo goed als geen effect op de landbouwproductie. “Ze zullen wel extra afzet- en verwerkingskosten met zich meebrengen”, beseft de minister.

Om de gevolgen zo goed mogelijk op te vangen, geeft minister Schauvliege de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) de opdracht om samen met de sector al werk te maken van flankerende maatregelen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek