"Salmonella grote uitdaging voor braadkippensector"
nieuwsSinds 2000 is het aantal besmettingen met Salmonella Enteritidis, een belangrijke veroorzaker van voedselvergiftigingen bij de mens, teruggedrongen van 9.503 gevallen tot 1.052 in 2006, zo blijkt uit de jongste cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). "Toch moeten we waakzaam blijven. Door te vaccineren hebben we salmonella onderdrukt, maar de kippen zijn niet genezen. Bij tests met commerciële kippen onder stressomstandigheden is gebleken dat ze meteen weer salmonella uitscheidden", zegt Ducatelle, die de leghennenhouderij oproept om de aandacht niet te laten verslappen.
De vleeskippensector staat op het vlak van salmonella voor een grote uitdaging. "Uit gerichte controles is gebleken dat we uitkomen op besmettingspercentages van twintig tot dertig procent. We zitten hier met een groot probleem dat als een zwaard van Damocles boven de sector hangt", aldus Ducatelle. Vaccineren op de klassieke manier brengt geen zoden aan de dijk omdat een vleeskuiken slechts een levenscyclus heeft van 42 tot 43 dagen.
"Vaccinatie werkt dan niet. Het duurt tot drie weken vooraleer een vaccin begint te werken, en dat terwijl de kuikens enorm gevoelig zijn tijdens de eerste week na het uitkippen", zegt Ducatelle. Aan de faculteit Diergeneeskunde in Gent loopt momenteel wel een onderzoek dat moet leiden tot een vaccin dat binnen de 12 tot 24 uur bescherming biedt. "Het zou voor de sector de reddingsboei kunnen betekenen, maar het kan nog zes jaar duren vooraleer het middel op de markt verschijnt".
Er zijn nog andere mogelijkheden om vleeskuikens te beschermen. Zo zjin er vandaag twee commerciële producten op de markt die de dieren beschermen via bacteriën die in competitie treden met de salmonella. Verder zijn een hele reeks producten voorhanden die kunnen toegediend worden via het drinkwater. "Maar qua effect kunnen die producten niet tippen aan het snelwerkend vaccin dat we aan het ontwikkelen zijn", zegt Ducatelle.
De professor wijst erop dat salmonella zich vaak ook manifesteert aan het eind van het productieproces, met name tijdens het vangen van de dieren en het transport naar het slachthuis. "Laat de dieren dus goed uitvasten zodat de mestproductie tijdens het vervoer beperkt wordt en vermijd stresstoestanden bij het vangen. Probeer eerder te werken met vangploegen die een laadmachine kunnen inzetten", adviseert Ducatelle.(KS)