Publieke raadpleging over nieuw MAP gestart

Het nieuwe mestactieplan wordt onderworpen aan een publieke raadpleging. Gedurende een periode van 30 dagen kan iedereen over de ontwerptekst van het MAP 4 opmerkingen formuleren. Op basis daarvan kunnen er nog wijzigingen aan het plan aangebracht worden.
16 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:58
Lees meer over:

Het nieuwe mestactieplan wordt onderworpen aan een publieke raadpleging. Gedurende een periode van 30 dagen kan iedereen over de ontwerptekst van het MAP 4 opmerkingen formuleren. Op basis daarvan kunnen er nog wijzigingen aan het plan aangebracht worden. “Maar het is belangrijk te beseffen dat de bemestingsnormen die deze week bekend zijn gemaakt, wel definitief zijn”, aldus minister voor Leefmilieu Joke Schauvliege.

Na intensieve onderhandelingen hebben de Europese Commissie en Vlaanderen afgelopen week een akkoord bereikt over een nieuw ontwerp van mestactieplan. Eén van de belangrijkste doelstellingen in het plan is het terugdringen van het aantal overschrijdingen van de nitraatrichtlijn. Tegen 2014 mag de norm van 50 mg per liter nog maar in 16 procent van de meetpunten overschreden worden. Bij de laatste meting lag dat percentage nog op 33 procent. In 1999-2000 werd nog in 60 procent van de gevallen de norm overschreden.

Schauvliege beseft dat dit een zware dobber is voor de Vlaamse land- en tuinbouwers, maar geeft ook aan dat de definitieve goedkeuring van het nieuwe MAP door de Europese Commissie een voorwaarde is opdat Vlaanderen, net zoals bij het vorige MAP, opnieuw de derogatie zou verkrijgen. Dit betekent dat er meer in bepaalde gebieden meer zou mogen bemest worden dan de norm van 170 eenheden stikstof uit dierlijke mest per hectare. Europa beslist pas in mei of het de derogatie zal toestaan.

De ontwerptekst voor het nieuwe mestactieplan staat momenteel op de website van VLM voor een publieke raadpleging. Iedereen kan gedurende 30 dagen over het ontwerp opmerkingen formuleren en die via brief of e-mail overmaken aan VLM. Op basis daarvan kunnen er nog aanpassingen aan de ontwerptekst aangebracht worden, maar de bemestingsnormen liggen wel vast.

Meer informatie: Publieke raadpleging nieuw Mestactieprogramma 2011-2014

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek