Prijs kunstmest stijgt door krapte op de markt
nieuwsKunstmeststoffen zijn de voorbije maanden aanzienlijk duurder geworden. Waar de markt voor kaliummeststoffen vrij rustig bleef, was er een forse prijsstijging voor stikstof- en fosfaatmeststoffen. “Bij fosfaat is er sprake van een verhoogde vraag, voor stikstof valt een eveneens grote vraag samen met een aanbod dat hapert zodat er sprake is van krapte op de markt”, zegt Bart Deckers, manager van AVEVE plantenvoeding.
De meest gebruikte vorm van stikstofmeststof, met name kalkammonsalpeter of KAS, werd sinds juli meer dan 60 euro per ton duurder. “De prijs van de stikstofmeststoffen werd aangezogen door de hoge ureumprijs”, legt Bart Deckers uit. “Het aanbod ureum stokte door exportbeperkingen in China en een aantal grote marktorders - onder meer van India - die eerder dan verwacht werden gelicht.” Ook de productie van KAS viel lager uit dan normaal. “Een belangrijke speler als DSM (nu OCI) produceerde minder KAS na sluiting van de fabriek in Ijmuiden, en in Frankrijk en Oost-Europa kenden enkele fabrieken serieuze productieproblemen.”
“Kunstmestfabrieken voeren duidelijk een ander beleid en zijn meer voorzichtig om stocks aan te leggen”, zegt Deckers. “Bij de distributie zie je momenteel diezelfde terughoudendheid ten opzichte van grote stocks. Op het einde van het verbruiksseizoen was niemand scheutig om grote hoeveelheden meststoffen over te houden uit vrees dat een prijsdaling zou volgen. Resultaat hiervan was dat er noch bij de fabrieken, noch bij de distributie een ruime stock op het einde van het seizoen zat zodat de prijzen stegen zodra de vraag terug aantrok.”
Voor fosfaat waren er geen gebreken in het aanbod, maar bleek de vraag wel uitzonderlijk groot. “Ook de prijs van fosfaat steeg dus fors, maar niemand kan voorspellen welke prijsontwikkelingen zich de komende maanden zullen afspelen tot wanneer we het nieuwe verbruiksseizoen, het voorjaar van 2011, aanvatten”, meent Deckers.
Bij de verklaring dat de hoge prijzen voor kunstmeststoffen veroorzaakt worden door de situatie op de graanmarkt, heeft Deckers zijn twijfels. “De markt voor kunstmeststoffen is een internationale markt waar de regels van vraag en aanbod gelden. De hypothese van de fabrikanten is dat er bij hoge graanprijzen meer graan zal worden ingezaaid het volgende seizoen en dus de vraag naar meststoffen zal stijgen met een opwaartse druk op de prijzen als gevolg . In België speelt dit mechanisme echter veel minder, en is de vraag naar meststoffen jaar na jaar vrij constant.”