nieuws

Plattelandsklassen wil jongeren buiten-kansen geven

nieuws
Dinsdagnamiddag organiseerde Plattelandsklassen zijn eerste pilootproject Aan jongeren buiten-kansen geven! in het VIRGO Sapientiae Instituut in Maldegem. Door middel van excursies, panelgesprekken, workshops, educatieve spelen en labo-experimenten konden de vijfde- en zesdejaars kennis maken met de thematiek van Noord-Zuid-relaties rond suiker.
1 maart 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Dinsdagnamiddag organiseerde Plattelandsklassen zijn eerste pilootproject Aan jongeren buiten-kansen geven! in het Virgo Sapientiae Instituut in Maldegem. Door middel van excursies, panelgesprekken, workshops, educatieve spelen en labo-experimenten konden de vijfde- en zesdejaars kennis maken met de thematiek van Noord-Zuid-relaties rond suiker.

Met dit project richt Plattelandsklassen zich voor het eerst naar secundaire scholen. In het verleden waren de activiteiten steeds toegespitst op jongeren uit het basisonderwijs. Secrataris Wim Ceulemans geeft uitleg bij deze koerswijziging: "Jongeren tussen 14 en 18 jaar staan bijzonder kritisch tegenover de samenleving. Ook hun ideeën over landbouw en platteland zijn vaak sterk uitgesproken".

Thema's als dierenwelzijn, ecologie en biotechnologie zijn een 'hot item' bij deze doelgroep. Deze leeftijdscategorie kent ook veruit het grootste percentage vegetariërs. "Nochtans is de kennis van deze jongeren over landbouw en platteland bijzonder beperkt. Dit blijkt uit verschillende recente studies", luidt het.

"Tegelijkertijd werden er vanuit plattelandseducatie bijzonder weinig intiatieven genomen naar deze categorie van jongeren. Reden hiervoor is voornamelijk dat deze leeftijdscategorie moeilijk te vatten is", aldus Ceulemans. Maar Plattelandsklassen ging de uitdaging aan en startte, dankzij de steun van het Leader+programma in het Meetjesland, met de ontwikkeling van een educatief aanbod voor jongeren. De thema's sluiten aan bij de leefwereld van de jongeren: voedselveiligheid, genetisch gemodificeerde organismen, landbouw in Noord-Zuidcontext en de identiteit van het Meetjesland.

Het eerste pilootproject werd dinsdagnamiddag uitgetest in het Oost-Vlaamse Maldegem. De vijfde- en zesdejaars van het Virgo Sapientiae Instituut kregen er door middel van een interactieve presentatie, kookinitiaties, labo-experimenten, panelgesprekken en een kwis inzicht in de landbouw in Noord-Zuid context. Vooral de suikerproblematiek stond centraal. "Een eerste kleine evaluatie bij leerlingen en leerkrachten leert ons dat het project enthousiast werd onthaald", vertelt Wim Ceulemans. "Hier en daar zullen we het concept nog wat moeten bijschaven, maar globaal genomen kunnen we besluiten dat het een leerrijke ervaring is geweest voor de jongeren".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek