nieuws

"Periode van meting geen invloed op nitraatresidu"

nieuws
De periode waarin het nitraatstikstofresidu wordt gemeten, heeft geen invloed op het resultaat. Daarom is een evaluatie van de nitraatresidu's op basis van wekelijks opgemeten scores weinig zinvol. De metingen van de residu's van het najaar van 2006 als testcase beschouwen om het meetsysteem bij te schaven zonder dat er boetes worden uitgedeeld, is dan ook onaanvaardbaar. Dat antwoordde minister Peeters (CD&V) op een parlementaire vraag van Vlaams CD&V-parlementslid Erik Matthijs.
20 maart 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:36
De periode waarin het nitraatstikstofresidu wordt gemeten, heeft geen invloed op het resultaat. Daarom is een evaluatie van de nitraatresidu's op basis van wekelijks opgemeten gemiddelde scores in heel Vlaanderen weinig zinvol. De metingen van de residu's van het najaar van 2006 als testcase beschouwen om het meetsysteem bij te schaven zonder dat er boetes worden uitgedeeld, is dan ook onaanvaardbaar. Dat antwoordde minister Peeters (CD&V) op een parlementaire vraag van Vlaams CD&V-parlementslid Erik Matthijs.

Volgens Erik Matthijs werden in het najaar van 2006 op heel wat Vlaamse percelen eind oktober een hogere nitraatwaarde vastgesteld dan een maand later. Het parlementslid vroeg zich af of dit een algemene trend is. "Uit analyses van meer dan 8.800 percelen blijkt absoluut niet dat het nitraatresidu van de percelen bemonsterd in november systematisch lager is dan dat van de percelen bemonsterd in de loop van oktober. Daarom kunnen we stellen dat de periode waarin het stikstofresidu wordt gemeten representatief is voor het bepalen van het nitraat dat aan potentiële uitspoeling onderhevig is", stelt Peeters.

Een evaluatie op basis van wekelijks opgemeten scores in heel Vlaanderen heeft volgens Peeters dus geen zin. De minister ziet in de residumetingen overigens een positief beleidsinstrument: "Heel wat landbouwers die zich vaak helemaal niet bewust waren van het feit dat ze niet helemaal oordeelkundig aan het bemesten waren, kunnen erdoor aangespoord worden om aan bepaalde aspecten waar ze in het verleden geen rekening mee hielden, nu toch de nodige aandacht te schenken".

Wel belooft Peeters dat tegen januari 2009 voor verschillende teelten en verschillende bodemtypes verschillende grenswaarden zullen vooropgesteld worden op basis van wetenschappelijk onderzoek. "Maar intussen geen boetes heffen voor het najaar 2006 is geen optie. Ze werden uitdrukkelijk voorzien in de mestwetgeving. Ze hebben een sterk bewustmakingseffect bij de landbouwers en zijn vaak de enige mogelijkheid om een gedragsverandering teweeg te brengen".(GL)

Lees ook: geVILT: Vlaamse landbouwbodem grondig doorgelicht

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek