nieuws

Oxfam wil Afrikaanse boeren helpen onderhandelen

nieuws
"Als er eind dit jaar een nieuw koffie-akkoord wordt gesloten, moeten ze ook luisteren naar de Afrikaanse koffieboer", zegt Joseph Nkandu van Nucafé, dat in Oeganda 500.000 koffieboeren overkoepelt. Nkandu en zijn collega's-koffieboeren zijn op uitnodiging van Oxfam Wereldwinkels bijeen in Gent, samen met nationale en internationale beleidsmakers. "Netwerken zijn belangrijk", weet Isabel Vertriest van Oxfam. "Als de Afrikaanse koffietelers er in slagen de krachten te bundelen, staan ze al een stukje sterker".
27 april 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:37
"Als er eind dit jaar een nieuw koffie-akkoord wordt gesloten, moeten ze ook luisteren naar de Afrikaanse koffieboer", zegt Joseph Nkandu van Nucafé, dat in Oeganda 500.000 koffieboeren overkoepelt. Nkandu en zijn collega's-koffieboeren zijn op uitnodiging van Oxfam Wereldwinkels bijeen in Gent. Oxfam werkt er hard aan om de kleine Afrikaanse koffieboeren een stem te geven in de internationale onderhandelingen, weet Het Nieuwsblad.

Oxfam Wereldwinkels brengt tot zaterdag in Gent vertegenwoordigers van de Afrikaanse en Belgische koffiewereld, en nationale en internationale beleidsmakers bij elkaar op het Afrikaans Koffieforum. "Netwerken zijn belangrijk", weet Isabel Vertriest van Oxfam. "Als de Afrikaanse koffietelers er in slagen de krachten te bundelen, staan ze al een stukje sterker en maken ze meer kans om op het beleid en op de markt te wegen. En ze moeten ook leren om internationaal een vuist te maken".

In september loopt het huidige Internationale Koffieakkoord af, waarna er een nieuw moet worden onderhandeld. "Het kan niet dat bij die onderhandelingen de kleine Afrikaanse koffieboeren niet zijn vertegenwoordigd. Bij Belgische importeurs is er alvast belangstelling voor koffie uit Afrika, vooral voor de speciale koffiesoorten", weet Vertriest. "We zien gelukkig ook bij steeds meer importeurs belangstelling voor fairtrade koffie".

"Wij moeten onze eigen mensen ervan overtuigen om kwaliteit te leveren. Dat is een absolute voorwaarde om internationaal een kans te maken", zegt Joseph Nkandu. "Maar wat ons vooral tegensteekt, is dat we niet betrokken worden bij de nationale en internationale prijszetting voor koffie. We moeten in Afrika dringend de krachten bundelen en gezamenlijk naar de opkopers stappen. Dan pas zullen we eisen kunnen stellen en maken we een kans om voor onze koffie een correcte prijs te krijgen".(GL)

Beleidsmakers en Afrikaanse koffieboeren debatteren zaterdag 28 april om 10 uur in het Geuzenhuis in Gent publiekelijk over de koffieproblematiek.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek