Oost-Vlaanderen onderzoekt glastuinbouwcluster Beveren

Oost-Vlaanderen is gestart met een onderzoek naar een duurzame glastuinbouwcluster in Beveren. “Om zo een cluster effectief te realiseren, is onderzoek en voorbereiding nodig”, zegt Alexander Vercamer, gedeputeerde voor Landbouw. Er zal onder meer nagegaan worden wat de gevolgen zijn voor landbouwers in de omgeving en hoe zo’n cluster het best kan ingepast worden in het landschap.
15 december 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:57

Oost-Vlaanderen is gestart met een onderzoek naar een duurzame glastuinbouwcluster in Beveren. “Om zo een cluster effectief te realiseren, is onderzoek en voorbereiding nodig”, zegt Alexander Vercamer, gedeputeerde voor Landbouw. Via een EFRO-project zal onder meer nagegaan worden wat de gevolgen zijn voor landbouwers in de omgeving en hoe zo’n cluster het best kan ingepast worden in het landschap.

In Vlaanderen is het niet eenvoudig om de nodige vergunningen te krijgen voor nieuwe serres. Dit zorgt voor een veroudering van de glastuinbouwbedrijven waardoor ze inzake schaalgrootte sterk achterblijven op hun buitenlandse concurrenten, zoals Nederland. Oost-Vlaanderen heeft becijferd dat de provincie nood heeft aan minstens 100 hectare nieuwe serres per jaar wil het haar plaats op de markt behouden.

Eén van de oplossingen om de vernieuwing van glastuinbouwbedrijven te stimuleren, is de realisatie van duurzame glastuinbouwclusters. “Het clusteren van glastuinbouwbedrijven moet zorgen voor een efficiënter gebruik van ruimte, energie en water. Bovendien biedt het bedrijfseconomische voordelen”. Om effectief tot een dergelijke cluster te komen, moeten eerst nog heel wat praktische vragen beantwoord worden.

Daarom is de provincie, samen met de POM Oost-Vlaanderen, een Europees project gestart dat zich wil toespitsen op de realisatie van een cluster in de gemeente Beveren. Tijdens dit project zal onderzocht worden wat de actuele vraag is van de tuinders, welke oppervlaktes er nodig zijn per teelt en welke samenwerkingsvorm verkozen wordt. Daarnaast gaat er ook aandacht naar de gevolgen van de realisatie van een cluster voor de omliggende landbouwbedrijven.

Er gebeurt ook technisch onderzoek naar de inrichting van de cluster, de integratie in het landschap, het beperken van hinder voor de omgeving en duurzame energie- en watervoorziening. Tot slot zal er nagegaan worden hoe de cluster het best beheerd wordt. Het project is gestart op 1 september 2010 en loopt nog twee jaar tot eind augustus 2012. In totaal is er een budget beschikbaar van 276.298 euro.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek