"Onderhandelingen overdracht ILVO-site in volle gang"

De onderhandelingen over de overdracht van de gebouwen van ILVO zijn nog volop aan de gang. Hoewel de nodige KB’s en ontwerpen daarvoor al lang werden opgemaakt, is de overdracht nog niet gebeurd omdat de Waalse regering een financiële compensatie wenste, maar dat is niet mogelijk op basis van de financieringswet”, zegt minister van Institutionele Hervormingen, Didier Reynders.
9 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

De onderhandelingen over de overdracht van de gebouwen van ILVO zijn nog volop aan de gang. Hoewel de nodige KB’s en ontwerpen daarvoor al lang werden opgemaakt, is de overdracht nog niet gebeurd omdat de Waalse regering een financiële compensatie wenste, maar dat is niet mogelijk op basis van de financieringswet”, antwoordde minister van Institutionele Hervormingen, Didier Reynders op een parlementaire vraag.

In 2003 werd landbouw geregionaliseerd. De instelling en het personeel van het vroegere Rijksstation voor Landbouwonderzoek in Merelbeke werden overgedragen aan het Vlaamse gewest, maar de gebouwen nog niet. Door het uitblijven van een definitieve overdracht is de toestand van sommige gebouwen sterk achteruit gegaan, stelde Vlaams parlementslid Jos De Meyer vast. Hij riep minister Bourgeois op het matje, maar volgens hem ging het om een federale bevoegdheid.

Daarop stelde volksvertegenwoordiger Cathy Plasman (sp.a) een parlementaire vraag aan minister van Institutionele Hervormingen, Didier Reynders. Volgens hem werd het nodige voorbereidende werk voor de overdracht van de gebouwen van het vroegere ministerie van Middenstand en Landbouw al afgerond, maar wilde de Waalse regering in 2007 eerst een financiële vergoeding vooraleer de overdracht kon doorgaan. “Dat is echter niet mogelijk op basis van de financieringswet”, legde Reynders uit. Daarop wenste de Vlaamse regering ook een vergoeding.

Vermits er geen wettelijke basis is voor deze financiële compensaties, vroeg het Overlegcomité op 8 juli 2008 dat de interministriële conferentie voor Financiën zou onderzoeken of er financiële middelen beschikbaar zijn om de gevraagde werken uit te voeren. “Het is niet mogelijk om de financieringswet te wijzigen, dus de middelen moeten uit de begroting komen”, aldus de minister.

Volgens hem nam het Overlegcomité op 16 oktober 2009 akte van zijn nota voor verder bilateraal overleg tussen de gewesten en de federale overheid. “Maar het gebouw in Merelbeke kan enkel worden overgedragen als er een akkoord is over alle gebouwen. De onderhandelingen zijn daarvoor nog aan de gang”, zei Reynders.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek