"Nog veel werk aan de winkel inzake puntvervuiling"

Volgens verscheidene studies is puntvervuiling de belangrijkste bron van waterverontreiniging met pesticiden. Om te peilen naar hun kennis en houding tegenover deze problematiek voerde het proefcentrum in Beitem in het voorjaar van 2007 en 2008 telefonische enquêtes uit bij landbouwers uit het IJzerbekken.
15 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

Volgens verscheidene studies is puntvervuiling de belangrijkste bron van waterverontreiniging met pesticiden. Om te peilen naar hun kennis en houding tegenover deze problematiek voerde het proefcentrum in Beitem in het voorjaar van 2007 en 2008 telefonische enquêtes uit bij landbouwers uit het IJzerbekken.

In 2007 had bijna de helft van de 150 ondervraagde boeren geen idee wat de belangrijkste bron is voor de waterverontreiniging door bestrijdingsmiddelen. Een jaar later wist slechts zes procent geen raad met deze vraag. 49 van de 100 respondenten stipten puntvervuiling aan als de belangrijkste bron. Veel landbouwers vermoeden nog altijd dat diffusie verontreiniging, zoals drift, de grootste boosdoener is, maar dat klopt dus niet.

In 2008 vulde nog 58 procent van de landbouwers de tank op een verhard oppervlak zonder opvang, 12 procent maakte al gebruik van opvang en 30 procent vult de tank op een plaats waar gras staat, wat een goed alternatief vormt. De uitwendige reiniging van het toestel vindt in zestig procent van de gevallen nog altijd plaats op een verhard oppervlak waar waswater niet opgevangen wordt. Dit kan leiden tot ernstige puntvervuiling.

De cijfers uit de enquêtes tonen aan dat de bewustwording wel degelijk op gang aan het komen is. Zo heeft 84 procent van de landbouwers op een of andere manier reeds informatie ontvangen over de manier waarop het risico op de verontreiniging van water met pesticiden kan gereduceerd worden. 82 procent beweerde vorig jaar recent nog maatregelen genomen te hebben of van plan zijn om dat te doen.

Bij landbouwers die nog geen bijsturingen uitvoerden, is dat vooral te wijten aan hun perceptie dat ze veilig te werk gaan en dat aanpassingen te veel geld zouden kosten. "Toch kan men ook zonder grote investeringen en met een goede ingesteldheid al heel wat puntvervuiling voorkomen", benadrukt men bij het proefcentrum in Beitem.

Volgens de experts is er "nog heel wat werk" om de vervuiling van het oppervlaktewater binnen de normen te houden. En dat is nodig om ervoor te zorgen dat noodzakelijke pesticiden hun erkenning kunnen behouden. "Daarom zullen we harder dan ooit moeten werken aan een daling van de concentraties aan pesticiden die nu  in het oppervlaktewater gemeten worden", zo luidt het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek