Natuursimulator van Inbo wint Spitsprijs 2009

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) heeft dit jaar met zijn natuursimulator de Spitsprijs in de wacht gesleept. Om de twee jaar gaat deze prijs naar een creatief en baanbrekend project van de Vlaamse overheid. De natuursimulator is een rekenmodel dat beschrijft hoe de natuur er in de toekomst kan uitzien als gevolg van beleidskeuzes, socio-economische evoluties en milieuveranderingen. Ook het Departement Landbouw en Visserij heeft meegewerkt aan dit project.
18 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) heeft dit jaar met zijn natuursimulator de Spitsprijs in de wacht gesleept. Om de twee jaar gaat deze prijs naar een creatief en baanbrekend project van de Vlaamse overheid. De natuursimulator is een rekenmodel dat beschrijft hoe de natuur er in de toekomst kan uitzien.

De natuursimulator werpt een blik op Vlaanderen in 2030. Met het instrument werden realistische scenario's doorgerekend, waarbij verschillende beleidsstrategieën bij gelijke budgetten vergeleken worden. "De simulator biedt Vlaamse beleidsmakers een instrument om het giswerk uit het langetermijndenken te elimineren. Zo krijg je transparante beleidsopties, iets waar iedereen beter van wordt", luidt het bij het Inbo.

Voor de oefening heeft de instelling beroep moeten doen op externe partners, waaronder ook de Vlaamse landbouwadministratie. "Het project bood een uistekende gelegenheid om te verkennen waar en hoe de landbouw kan bijdragen tot het realiseren van de Vlaamse en Europese natuurdoelen in Vlaanderen", zegt Dirk Van Gijseghem van het Departement Landbouw en Visserij. Er werden ook partnerships aangegaan met onder meer de VMM, het Federaal Planbureau, het VITO, het KMI en de K.U.Leuven.

"Door die brede samenwerking hebben we niet alleen grenzen verlegd, maar ook een aantal kloven overbrugd", aldus projectleidster Myriam Dumortier. "Zo kunnen we met de stimulator bijvoorbeeld gedetailleerd nagaan hoe gevoelig keuzes op het vlak van natuurbeleid zijn aan beleidsexterne factoren zoals demografische ontwikkeling, klimaatverandering of het landbouwbeleid".

Vlaams minister van Natuur Hilde Crevits is alvast opgetogen met het rekenmodel. "Samen met de evaluatie van de instrumenten van het natuurbeleid - samenwerking en aankoop - zal deze scenario-oefening ons in staat stellen om het optimale natuurbeleid uit te tekenen voor het komende decennium", luidt het. Het resultaat van al het rekenwerk, het Scenariorapport 2009, zal eind dit jaar aan de bevoegde minister overhandigd worden.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek