Milieuminister Peeters wil praten over energiewinning
nieuwsDe aardappelboeren luidden in het Nieuwsblad op Zondag de alarmbel over de extreem lage aardappelprijzen. Door de overvloedige oogst is de marktprijs gedaald tot 0,02 euro per kilo. Terwijl de kostprijs voor pootgoed, meststoffen, huurmachines en werk oploopt tot 0,06 euro per kilo. Volgens ABS-voorzitter Camiel Adriaens is de oorzaak voor die onleefbare prijzen tweeledig. "Vooreerst werkt de verwerkende industrie steeds meer met vaste contracten die de boer nog net in leven houden, omdat die tenslotte het werk nog moet kunnen doen. Daarnaast heb je nog de vrije markt en ik heb ze nooit zo dramatisch geweten".
Volgens Adriaens is het momenteel interessanter voor aardappelboeren om hun oogst te laten vermalen tot veevoeder dan hun producten op de markt te brengen. Indien alle Europese telers meedoen, zou dit de prijs van de aardappelen moeten doen stijgen. Zoniet vreest Adriaens dat verscheidene telers de eindjes niet meer aan elkaar zullen kunnen knopen. De Boerenbond zegt de voorstellen te begrijpen maar omschrijft ze tegelijkertijd als niet realistisch. "De prijzen zullen alleen stijgen als alle aardappelboeren een deel van hun oogst vernietigen. Dus ook in onze buurlanden en dat is niet mogelijk".
Verder vraagt het ABS een wetgevend kader om voedseloverschotten te mogen omzetten in energie. "De boeren zouden de overschotten aan maïs, graan of aardappelen in hun eigen bedrijf kunnen vergisten en het gas opvangen", luidt het. In dit domein is minister Peeters bevoegd. Voor concrete beloftes is het nog te vroeg, maar de minister wil deze week in elk geval een ontmoeting met de sector. "Uit het regeerakkoord blijkt het belang van groene energie", aldus zijn woordvoerder. Tegen 2010 moet 6 procent van de energie voor Vlaamse gezinnen zogenaamde 'groene energie' zijn, los van warmtekrachtkoppeling. Groene stroom is afkomstig van wind-, water-, zonne- of biomassa.