Mengvoedersector schort productie ggo-vrij voeder op
nieuwsVoor gegarandeerd ggo-vrij sojaschroot betalen de mengvoederbedrijven vandaag ongeveer 85 euro per ton bovenop de gewone marktprijs van 300 euro. Over de vraag wie moet opdraaien voor de stijgende prijskloof bestaat geen eensgezindheid. Op een overleg met de andere schakels in de voedselketen heeft Fedis vorige week nog te kennen gegeven dat de distributiesector wil vasthouden aan specifieke lastenboeken met garanties over de afwezigheid van ggos. Hoe het precies verder moet nadat de mengvoedersector zijn lastenboek op non-actief heeft geplaatst, is niet meteen duidelijk.
"Voortdoen op basis van het vorige lastenboek is voor ons alleszins geen optie", zegt Dejaegher. "Vorig jaar heeft 40 procent van onze leden minimaal één analyse uitgevoerd waarbij de wettelijke norm voor ggos overschreden werd. Op die manier raakte de geloofwaardigheid van dat lastenboek helemaal uitgehold, met alle risicos van dien voor het imago van de mengvoederfabrikanten. In overleg met de distributiesector moeten we een economisch haalbaar systeem vinden waarbij onze leden niet permanent in overtreding zijn. Dan gaat het allicht over bepaalde niches, met strikte tracering tegen een forse meerkost. Aan iets dergelijks willen we gerust meewerken".
Ongeveer 15 à 20 procent van de totale mengvoederproductie was in het recente verleden gegarandeerd ggo-vrij. Deze niche waarborgde de keuzevrijheid van de consument, met dien verstande dat de zuivelindustrie het ggo-lastenboek nooit toegepast heeft. "De beslissing van de mengvoedersector maakt het behoud van die ggo-vrije aanvoerketen binnenkort onmogelijk. Dat is op zijn minst opmerkelijk, want de consument staat uitgesproken afkerig tegenover ggos", luidt het bij Greenpeace. De milieuorganisatie roept de distributiesector op om in overleg met Bemefa een constructieve oplossing uit te werken.
De mengvoederfabrikanten hebben intussen bij Fedis aangedrongen op een onderhoud over de kwestie, maar de reactie bij de distributiesector is volgens Dejaegher eerder lauw. "Ze beseffen natuurlijk dat de meerkost voor gegarandeerd ggo-vrije producten substantieel is".(KS)
Poll: Bent u het eens met het ggo-standpunt van Greenpeace?
Lees ook: geVILT: Karen Janssens (Greenpeace): "Waar blijven ggo's van de tweede generatie?"