"Meer aandacht nodig voor nut van eetbare insecten"
nieuws100 gram gedroogde rupsen bevat 53 gram eiwitten, 15 procent vet en 17 procent koolhydraten. De dagelijkse consumptie van deze portie volstaat om in de behoeften aan vitaminen en mineralen te voorzien. Onderzoek toont bovendien aan dat de consumptie van de dieren ook een hoge energiewaarde vertegenwoordigt. "In een aantal streken dienen de rupsen om ondervoeding bij kinderen tegen te gaan", zegt FAO-medewerker Paul Vertomme. "Anderzijds worden rupsen en andere eetbare insecten ook geconsumeerd als delicatesse".
"Vooral de eetbare insecten in bosgebieden zijn een interessante voedselbron", aldus Vantomme. "In tegenstelling tot de dieren op de akkers zijn de eetbare insecten uit het bos met zekerheid niet in aanraking gekomen met bestrijdingsmiddelen". Het oogsten van de dieren kan beschouwd worden als een geïntegreerde bestrijdingsmethode om bomen te ontlasten.
De verkoop van de dieren is vooral voor vrouwen een welgekomen inkomstenbron. De handel in eetbare insecten neemt toe in Centraal-Afrika en breidt uit naar Soedan en Nigeria. Op kleinere schaal worden de dieren ook afgezet op de Franse en Belgische markt. Ons land zou jaarlijks 3 ton gedroogde rupsen inkopen uit Congo, goed voor een geschatte exportwaarde van 41.500 dollar.