Marie Thumas wijkt voor Bonduelle
nieuwsDe naamswijziging werd in de loop van september al doorgevoerd bij een aantal gespecialiseerde producten van Marie Thumas. Het komende jaar worden op de resterende 80 procent Thumas-producten een overgangsverpakking aangebracht waarop de wijziging van de merknaam wordt aangekondigd. Nadien zal Bonduelle voluit op de verpakking prijken met nog een kleine verwijzing naar Marie Thumas.
"Toen Bonduelle in 1980 Marie Thumas overnam werd omwille van de sterke merknaam beslist in België Thumas te behouden. We komen daar nu op terug omdat we voluit gebruik willen maken van de synergiemogelijkheden binnen de Bonduelle-groep. Marie Thumas is vooral bekend voor zijn groentenblik wat de expansiemogelijkheden beperkt. Ook de naam zelf is onderhevig aan een zekere erosie, wat zich ondermeer vertaalt in terreinverlies ten aanzien van de winkelmerken in de grootdistributie", aldus Stouten.
Met Marie Thumas verwijnt een 100 jaar oud begrip in ons land. Op het ogenblik van de overname in 1980 verkocht het in ons land 25.000 ton groenten en werd 40.000 ton geëxporteerd. Na de overname werd de verkoop beperkt tot ons land en werden producten zoals soepen en vruchten geschrapt. "De afgelopen 20 jaar halveerde de verkoop in ons land. De afgelopen jaren was er sprake van een stabilisatie", aldus Stouten. Het merk is thans goed voor ruim 100 verschillende ingeblikte groenten.
Bonduelle ging in 1926 van start met een eerste conservenfabriek in de buurt van het Franse Rijsel. In 1960 begon het bedrijf met een expansie naar andere Europese landen. Momenteel heeft het in de meeste Europese landen de positie van marktleider verworven. In de jaren '90 ging het ook richting Noord- en Zuid-Amerika. In 2000-2001 werd een omzet van 1,1 miljard euro gerealiseerd (920 miljoen euro in 1999-2000) en een netto-resultaat geboekt van 24,9 miljoen euro (15,7 miljoen euro).
Stouten wees er tijdens de persontmoeting nog op dat Bonduelle als enige grote Europese groentenfabricant al zijn groenten van begin tot het einde zelf beheert wat een "gecontroleerde natuurvriendelijke teelt" mogelijk maakt. Het bedrijf bezit hiervoor in Europa 65.000 ha landbouwgrond. De code op elk Bonduelle-product laat een volledige traceerbaarheid van het product toe. De consument zal deze tracering binnenkort kunnen uitvoeren via internet.