MSC-keurmerk maakt duurzaam gevangen vis zichtbaar

nieuws
Met standaarden voor duurzame visserij en voor de traceerbaarheid van het product, wil de Marine Stewardship Council de beschikbaarheid van duurzaam gevangen vis vergroten. Steeds meer vissers, vismijnen en -handelaars laten zich beoordelen aan de hand van de MSC-standaard die eind jaren 90 ontwikkeld werd.
1 augustus 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:01
Lees meer over:

Met standaarden voor duurzame visserij en voor de traceerbaarheid van het product, wil de Marine Stewardship Council de beschikbaarheid van duurzaam gevangen vis vergroten. Steeds meer vissers, vismijnen en -handelaars laten zich beoordelen aan de hand van de MSC-standaard die eind jaren 90 ontwikkeld werd. Het opvallende blauwe keurmerk maakt duurzaam gevangen vis in de winkelrekken herkenbaar.

De visbestanden staan onder druk. Overal ter wereld zijn er echter vissers die met goede beheermaatregelen werkgelegenheid veilig stellen, vispopulaties voor de toekomst behouden en het zeemilieu helpen beschermen. De Marine Stewardship Council (MSC) tracht een markt te creëren voor duurzaam gevangen vis door deze vissers een manier te bieden om herkend en beloond te worden voor hun goede praktijken. MSC hanteert een standaard voor duurzaam gevangen vis en een standaard voor de traceerbaarheid in de visketen.

Wie aansluit bij de MSC-standaard, moet zich schikken naar vangsten die op een voor de vispopulatie duurzaam niveau liggen, zijn milieubelasting minimaliseren en beschikken over een beheersysteem waarmee de duurzaamheid behouden kan blijven. De drie principes worden onderbouwd aan de hand van 23 nader uitgewerkte criteria.

Als een visserij voldoet aan de MSC-standaard voor duurzaam vissen, ontvangt het een certificaat dat vijf jaar geldig is. Gedurende deze periode worden de prestaties van de visserij minimaal één keer per jaar gecontroleerd om te kijken of de visserij nog steeds aan de MSC-standaard voldoet. Na vijf jaar moet de visserij helemaal opnieuw worden beoordeeld als de visserij opnieuw gecertificeerd wil worden.

Als een visserij eenmaal is gecertificeerd, kunnen de vis, schaal- en schelpdieren ervan pas het MSC-keurmerk dragen als alle bedrijven in de visketen, van boot tot bord, een MSC-traceerbaarheidscertificaat hebben. Op deze manier wordt iedere schakel gecontroleerd om te garanderen dat het MSC-keurmerk alleen wordt toegekend aan de visvangst van een MSC-gecertificeerde, duurzame visserij. De traceerbaarheidsstandaard helpt ook illegaal gevangen vis uit de visketen te houden. Vis met het MSC-keurmerk is gemiddeld vijf tot tien procent duurder dan 'gewone' vis.

Meer info: Marine Stewardship Council

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek