nieuws

Limburg countert vogelpest met imagoacties

nieuws
In de provincie Limburg zijn nu al 58 pluimveebedrijven het slachtoffer van de vogelpest. Limburgs landbouwgedeputeerde Marc Vandeput eist een volledige schadevergoeding voor de geruimde pluimveehouderijen. Intussen zet het provinciebestuur zijn imagocampagne voor de land- en tuinbouw verder. "De boeren leveren enorme inspanningen om kwaliteitsvol en veilig voedsel te produceren en om minder milieubelastend te werken. Omdat de consument hier niet altijd van op de hoogte is, willen wij hem hierover informeren". Dat zei Vandeput deze namiddag op het Swijsenhof in Kuringen.
29 april 2003  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:27
In de provincie Limburg zijn nu al 58 pluimveebedrijven het slachtoffer van de vogelpest. Naast het inkomensverlies is er het grote emotionele leed bij de getroffen boeren en hun gezin. Limburgs landbouwgedeputeerde Marc Vandeput eist alvast een volledige schadevergoeding voor de geruimde pluimveehouderijen. Dat zei hij dinsdagnamiddag op een persconferentie in Kuringen.

Vandeput stelt zich vragen bij de bestrijding van de vogelpest: "Toen de ziekte vastgesteld werd nabij de grens, zorgde een Kafkaïaanse bureaucratie ervoor dat Kinrooi niet preventief mocht ruimen. Eenmaal de vogelpest de landsgrens overschreden had, werden er maatregelen genomen die gelden tot in Oostende".

Volgens de gedeputeerde hebben de getroffen pluimveehouders straks recht op een volwaardige schadevergoeding. "De bijdrage van de boeren aan het Sanitair Fonds is een verzekering die de schade niet voor 70 maar voor 100 procent moet dekken. Wij verwerpen dat de federale overheid een gedeelte van de kosten van het afmaken, vervoer en vernietiging van de zieke dieren verhaalt op de pluimveesector", aldus Vandeput.

De provincie Limburg engageert zich alvast om de beeldvorming over de land- en tuinbouw verder op te krikken. Door een aanpassing van het provinciaal subsidiereglement inzake de openstelling van productieruimten kunnen voortaan subsidies vrijgemaakt worden voor boeren die een educatieve ruimte op hun bedrijf willen inrichten. "Niet alleen het consumentenvertrouwen is belangrijk. We willen ook dat de Limburger weer respect krijgt voor de boerenstiel", zo luidt het.

Twee jaar geleden startte de provincie al een samenwerking op met TV-Limburg. Het programma Wakker op de akker brengt elke dinsdag en vrijdag een landbouwitem waarheidsgetrouw in beeld. Andere initiatieven zijn het openstellen van educatieve fietsroutes, het verspreiden van een promotiefolder en de financiële ondersteuning van landbouwbedrijven die hoeveproducten op de boerderij vermarkten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek