nieuws

Leuvense unief onderzoekt impact ontkoppelde steun

nieuws
Het Centrum voor Landbouw- en Voedseleconomie (CLVE) van de K.U.Leuven neemt deel aan een onderzoeksproject naar de impact naar de impact van de zogeheten cross compliance op de competitiviteit van de landbouw. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een Europees consortium van onderzoeksinstellingen onder leiding van het Nederlandse LEI.
24 augustus 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:28
Een Europees consortium van een tiental onderzoeksinstellingen gaat gedurende drie jaar na welke impact de koppeling van de inkomenssteun voor boeren aan de naleving van randvoorwaarden inzake milieu en voedselveiligheid op de competitiviteit van de landbouw heeft. Het onderzoek gebeurt onder leiding van het Nederlandse Landbouweconomisch Instituut en in opdracht van de Europese Unie.

"In uitvoering van het nieuwe Europees landbouwbeleid zullen alle lidstaten dit najaar of volgend najaar deze randvoorwaarden moeten vastleggen. Het is onze taak te onderzoeken wat het effect van die maatregelen is op de kostprijs van de geproduceerde landbouwproducten en op onze concurrentiekracht met de rest van de wereld, vooral met onze belangrijkste handelspartners", zegt professor Erik Mathijs van het Centrum voor Landbouw- en Voedseleconomie (CLVE) van de KULeuven, dat eveneens bij de studie betrokken is.

In de studie gaat het enkel over de traditionele akkerbouwproducten, rundvlees, melk en dergelijke die door de EU steeds zwaar gesubsidieerd werden. Om in aanmerking te komen voor steunverlening, zal moeten worden beantwoord aan een aantal normen inzake milieu, voedselveiligheid, dierenwelzijn en dergelijke. "Het gaat om de zogenaamde goede landbouwpraktijken die thans lidstaat per lidstaat gespecifieerd zullen worden. Voorheen had je bijvoorbeeld al dat de hoogte van de rundvleespremie afhing van het aantal runderen per hectare. Dit wordt nu sterk uitgebreid", aldus Mathijs.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek